Már elég régóta a „fiókban” hevert ezt a bejegyzés, konkrétan tavaly nyáron kezdtem el írni, amikor a blog még el sem indult. 😀 A héten publikált spenótos-ricottás calzone kapcsán jutott eszembe megint ez a téma, így előhúztam, “leporoltam” és hozzáírtam az új tapasztalataimat.
A sokat emlegetett kedvencem, „Mamami” fórumon merült fel a kérdést, hogy milyen ételeket lehet előre elkészíteni és biztonságosan szállítani és tárolni (hogy ne romoljon meg a melegben), ha az ember nem akar étterembe menni a nyaraláson, de a tűzhely mellett sem akar senyvedni, amíg a többiek szórakoznak.
Akkor összegyűjtöttem egy csomó fagyasztható ételt…
…ám, ahogy telt-múlt az idő, kicsit átvariáltam az elképzeléseimet a nyaralással kapcsolatban. Lássuk, hogyan oldható meg a legolcsóbban az étkezés a nyaralás alatt – szerintem.
Első körben mérjük fel a helyi árakat.
Magyarországon ez egyszerűbb, hiszen ismerjük a boltok kínálatát, hogy mi mennyibe kerül nagyjából. Így felesleges olyan dolgokat cipelni magunkkal, amit helyben is megvehetünk jó áron. Viszont figyeljünk arra, hogy ha mondjuk, a Balatonhoz megyünk, akkor az adott településen van-e olyan üzlet, ahol olcsón tudunk vásárolni.
Például Balatonkenesén ebből a szempontból nincs túl jó helyzet, hiszen csak a helyi Coop-ban tudjuk elintézni a bevásárlást, ami köztudottan méregdrága árakkal várja a nyaralókat. Ha olcsóbban akarunk hozzájutni valamihez, akkor Veszprémig kell mennünk, ami már nem biztos, hogy gazdaságos.
Persze ha az ember csak egy-két friss péksütit vesz reggelire, vagy némi innivalót, akkor emiatt nem érdemes messzebbre utazni. Bár a veszprémi látogatást javaslom egyébként is, nézzétek meg a várat, na meg az Állatkert is vár benneteket!
Aztán fontos tényező, hogy mennyi hely van a kocsiban.
Befér-e még 1-2 hűtőtáska? És esetleg néhány további egyéb étel, akár más formában? Szerencsére nyáron nem kell sok ruha…kivéve, ha a rossz időre is fel kell készülnünk. De tegyük fel, hogy többen megyünk, több autóval és van némi plusz hely. Én hogyan csinálnám?
Mindenképpen kellenek olyan ételek, amik felveszik a versenyt a helyi strand kínálatával!
Nincs annál rosszabb, mint a vízből kijőve érezzük a rántott hús illatát, nekünk meg a kezünkbe nyomják a parizeres zsemlét, ami már a melegtől kicsit fura is lett…Ugye?
Tehát fontos a változatos menü, néhány olyan extra étellel, amit ritkán eszünk, vagy van némi gyorskajás beütése – természetesen egészségesebb alapanyagokból.
A képzeletbeli menünk így alakulna:
Egy hétre megyünk, legyen tehát nemzetközi hét!
- nap olasz menü:
Calzone – előre elkészítve, fagyasztva, a strandra is vihető, hidegen is finom! Bár ha kitesszük a napra az elfogyasztás előtt, meg is melegszik
Mini pizzák – előre megsütve, tálcán lefagyasztva, így könnyedén bezacskózható.
Vacsorára pedig főzhetünk tésztát, ez ugye nem nagy meló? Házi konzervben pedig vihetjük az előre elkészített paradicsomszószt.
De előkészíthetünk akár egy lasagne-t is, és szintén mehet a mélyhűtőbe, majd a hűtőtáskába, onnan meg megint a fagyasztóba vagy az első estén megsüthetjük.
- nap: mexikói menü
Vihetünk előre megsütött pitát (hamarosan megosztok veletek egy szuperkönnyű receptet) vagy tortilla-t, és néhány chili con carne (igazi csilisbab) házi konzervet. Ezek utazhatnak akár az ülés alatt is a kocsiban, vagy a kicsi, utolsó, talpalatnyi helyre betuszkolva a csomagtartóban. Csak vigyázzunk a kipakolásnál 😀
Ha van kedvetek sütögetni (és nyaraláskor kinek nincs?), vihettek előre bepácolt és lefagyasztott húst, ami a hűtőben pont másnapra olvad ki. Lehet kapni kész fűszerkeverékeket is, de ha olcsóbban akarjátok megúszni (lásd Lia cikke: 7 dolog, amiért a múltbéli énem büntit érdemelne), akkor saját magatok is készíthettek egyedi keveréket. Ehhez persze szükség van 1-2 speciálisabb fűszerre is. Pont erről fog majd szólni a következő bejegyzésem.
A husi mellé saláta, a tűzbe dobott, alufóliában, héjastól megsütött krumpli is tökéletes.
- nap: nem maradhat ki a magyaros menü
Mi sem egyszerűbb: vigyünk pár házi pörkölt konzervet! Ha szeretnénk egy kis nyaralásos fílinget belecsempészni, persze plusz munka nélkül, akkor öntsük az üvegek tartalmát egy bográcsba és rottyantsuk át 😀
Tudtátok, hogy a nokedli is fagyasztható?
Még egy meló kilőve. De ezúttal ehetjük simán egy-két szelet friss kenyérrel is, és a házi savanyúságot se hagyjuk otthon! Ez is befér ide-oda elrejtve, de inkább tegyétek bele még egy zacskóba, nincs annál rosszabb, mintha eltörik valamilyen ecetes lét tartalmazó üveg a kocsiban.
Ebédre meg veszünk egy lángost a strandon, mert ennyi jár mindenkinek a nyaraláskor!
De előre elkészíthető és szintén fagyasztható a Jolly Joker étel, a csirkemell alagút! Finom és elegáns, ha meg akarjátok hívni a szomszéd apartmanban vagy sátorban lakókat egy ki lakomára 😀
- nap: ismerve engem, tudhatjátok, hogy nem maradhat ki az amerikai nap.
Hamburger pogácsa tálcán lefagyasztva és zacskózva, akár különböző ízesítéssel, buci szintén előre elkészítve-fagyasztva. Lia megosztott velünk egy szuperfinom hamburger zsemle receptet, és amióta kipróbáltam, azóta nem is sütök másmilyent!
Másik opció: buffalo csirkeszárnyak, előre bepácolva, úgy fagyasztva, aztán már mehetnek is a forró olajba kiolvasztás nélkül. Készen vihetjük hozzá egy kis zárható tálban vagy akár csavaros üvegben a sütés utáni nedvespácot.
Nem én lennék, ha nem ajánlanám a szaftos malacot: az isteni egyben (lassan) sütött lapocka cajun/bbq fűszerezéssel, természetesen lefagyasztva, de ez eltehető házi konzervként, majd erről is írok egy bejegyzést még a nagy nyaralós szezon előtt. Ezt ehetjük a már említett házi buciban, vagy tortillában vagy pitában vagy akár simán villával, egy adag saláta mellé.
Apropó saláta: ezt érdemes helyben megvenni, mert nem tesz túl jót neki a szállítás. De érdemes mindennap feldobni vele a menüt, a nagy melegben nincs is jobb egy finom, friss változatos salátánál, valamilyen egyszerű öntettel, csak, hogy ezzel se kelljen sokat bajlódni. Például natúr joghurtba keverhetünk kész por öntetet, de lehet házilag is fűszerezni, például:
- fokhagymával és uborkával tzatzikit készíteni
- de mehet bele simán a fokhagyma is
- vagy a bbq mártásból egy kicsi
- vagy akár a szaftos malac sütéshez használt fűszerekből félretenni egy kis befőttes üvegben és azt elvinni
- befőttes üvegben lehet még vinni olívaolaj+citromlé vagy akár mustáros öntetet, vinaigrette-et, ízlés szerint fűszerezve, hűtőben simán tárolható egy hétig is, pár perc alatt össze lehet dobni
Személy szerint annyira szeretem ezeket az ételeket, hogy simán csinálnék 2 „amerikai” napot is 😀
Utolsó nap: thai, kínai, indiai vagy valamilyen fúziós keleti konyha
Csicseriborsó vagy sárgaborsó dhal (recept a napokban várható), ez házi konzervként is vihető, éppúgy, mint a thai csirke curry is, kókusztejjel, zöldségekkel. Az írtam már, hogy a rizs is fagyasztható? Kiolvadás után is 2-3 napig még eltartható a hűtőben, így nem is kell a hűtőtáskában szállítani, ha ott már nem lenne hely.
Mondjuk nem nagy idő, meg kunszt egy adag rizst főzni a szálláshelyen, de ilyenkor az embernek (vagyis hát a háziasszonynak) még ennyihez sincs kedve, nem? De ha van kedvünk főzőcskézni, percek alatt elkészíthető a kínai büfék egyik fogása, a pirított tészta (hamarosan mutatok egy jó módszert, hogy hogyan érd el azt az ízt és állagot otthon).
Üvegben vihetünk akár francia marharagut, ha még egy nemzet ételeire vágyunk vagy bolognai mártást és még sorolhatnám. Itt találhattok néhány inspirációt>>
Reggelire, tízóraira, uzsonnára vihettek palacsintát, szintén jól bírja a fagyasztást, és így nem kell a strandon venni, méregdrágán. Vagy süthettek kelt tésztás péksütiket, briósokat, azok is mélyhűthetők.
Ám a fagyasztható ételek listája még elég hosszú, lehet válogatni bőven:
- Húsos táskák, ízlés szerinti töltelékkel (megsütve)
- Pörköltfélék (gombapörkölt is), tokányok
- Chili con carne – ha nem lenne kedvetek házi konzervet készíteni
- Tésztaszószok: Bolognai, milánói, paradicsomos stb. (megfőzve)
- Nokedli, vajgaluska, tarhonya
- Tészta (kifőzve – al dente, szósszal összekeverve vagy nélküle)
- Csőben sült ételek pl.: Csőben sült csirkemelles brokkolis makaróni stb.
- Muszaka (kipróbáltam, és bár van benne krumpli, de kiolvasztás után jó volt az íze és az állaga is)
- Rakott ételek pl. rakott kelkáposzta
- Főzelékek (megfőzve, de rántás, habarás nélkül)
- Töltött hús
- Csülkös bableves (ez házi konzervként is elkészíthető)
- Rántott hús (sütés nélkül. Sütni kiolvasztás nélkül is lehet)
- Tarhonyás hús
- Rizses ételek
- Brassói
- Sült húsok (ezeket zsírban is lehet tárolni, a hűtőben sokáig eláll)
- Szilvásgombóc, nudli, derelye
- Kelt tészták (sütve. Tésztaként is, akár formázva, de így egyszerűbb a nyaraláskor)
- Péksütemények, kenyérfélék
- Resztelt máj
- Krumpli lángos
- Párolt káposzta
- Káposztás tészta (készen)
- Darás tészta (készen vagy csak a pirított dara)
- Fasírozott (kisütve), egybesütve vagy gombócban, akár zöldséges fasírozottak
- Halpogácsa
- Blansírozott zöldségek
- Lecsó
- Vadas
- Készre sütött hurka, kolbász
Persze még nagyon sok étel fagyasztható, de gondolom, nem akartok halászlét vagy töltött káposztát enni nyaraláskor. Halászlé egyébként házi konzervként is elkészíthető, ha mégis 🙂
Vannak még ötleteitek? Írjátok meg kommentben!
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!
Legutóbbi hozzászólások