Az egyik kedvenc ünnepi fogásunk, amit szinte csak karácsonykor készítek, nem is tudom miért, mert tényleg isteni és egyszerű előkészíteni. Idén is lesz és ahogyan említettem nem óhajtok a konyhában rostokolni december 24-én, így előre elkészítem ezt a fogást is. Mikor majd tálalom, olyan lesz, mintha frissen készült volna!

 

csirkemell alagút

A fotó forrása: mindmegette.hu

 

Sokféle recept található a neten, leírom, én hogyan csinálom lépésről-lépésre

 

Mert persze ezt a fogást is az akciókhoz igazítom. Akciós a csirkemell? Veszek belőle! Ha csontos (ebből 2-3 kell, összesen 800 gramm csirkemell legyen a végeredmény), akkor kifilézem, a bőröket külön zacskózom (ezért>>), a csontokat is külön gyűjtöm (ezért>>), a filéket pedig ½ -1 cm-es kockákra vágom és szintén zacskózom, majd sózom, borsozom és így fagyasztom.

 

Újabb akcióra várok, meg is érkezik idővel: trappista sajt. Ebből egyből 30 dkg-ot lereszelek, és zacskózom, megy a fagyasztóba. Végül megérkezik az utolsó akció is: a szeletelt füstölt bacon, de a vékonyabb fajtából, 3 csomaggal veszek belőle.

 

Ezzel együtt is a csapat és kezdődhet az előkészület és a sütés.

 

Persze nem december 24-én, de még 23-án sem! Mindegy mikor, akár 2 hónappal korábban is megsüthetem, hiszen szuperül bírja a fagyasztást!

 

Így készül:

  • Előző este vedd ki a fagyasztóból a csirkemellet és a sajtot, tedd a hűtőbe kiolvadni, közben a só, bors miatt a csirkemell is pácolódik kicsit.
  • Másnap tedd bele egy tálba őket,
    • tegyél hozzá 2 tojást
    • 4-5 evőkanál tejfölt vagy egy UHT tejszínt – ezzel még sokkal finomabb! Vagy vegyesen a tejszínt és tejfölt, spórolásként, lehet nyugodtan felveretlen, édesítetlen habtejszín is! Ez sűrűbb és olcsóbb, mint a főzőtejszín, észrevettétek már?
    • 2-3 evőkanál lisztet
    • Petrezselymet vagy más zöldfűszert, például nagyon finom bele a kakukkfű!
    • Sót, borsot
  • Fogj egy őzgerincformát és vajazd vagy olajozd ki, majd szórd be zsemlemorzsával. Persze ehhez kell, hogy legyen otthon zsemlemorzsa. Ha nincs, akkor pótolhatod mással>> Ha más sincs, akkor hagyd el, így is sikerülni fog.

 

Mi van, ha nincs őzgerincformád? Használj tortaformát! Nem probléma! Így még mutatósabb lehet a karácsonyi asztalon a baconos csirketorta!

 

  • Tedd bele a szeletelt bacont úgy, hogy a szeletek szélei egymásra lógjanak.
  • Töltsd bele az összekutyult masszát
  • Hajtsd rá a kilógó baconszéleket
  • Tegyél a tetejére hosszanti irányban még néhány csík bacont a biztonság kedvéért
  • Már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, egy tepsire téve, mert sokszor kifolyik a szafjta, kb. 45-50 percre.
  • Ezután óvatosan borítsd át az őzgerincformát a tepsire, és tovább sütjük, amíg megpirul a bacon. Ehhez kell még kb fél óra, úgy számolj az idővel!

Fotóm sajnos nincs, de Barbi konyhájában találtam tök jó fázisfotókat ITT>>

 

csirkemell alagút

Itt kicsit másképp készül, én jobban szeretem összekutyulni a hozzávalókat, nem rétegezni

 

Ha elkészült, hűtsd le olyan helyen, ahol nem látja a család és gyorsan szellőztess is ki, nehogy rájöjjenek, hogy mi készült és megegyék karácsony előtt! Ha kihűlt, csomagold be duplán alufóliába, majd mindkét végéről húzz rá egy mélyhűtő zacskót, és fagyaszd le!

December 23-án vedd ki, tedd a hűtőbe, és 24-én eldöntheted, hogy hidegen vagy melegen szeretnétek fogyasztani. Ha melegen, akkor vetkőztesd le (alufóliát vedd le róla, a bacont ne! 😀 ) és tedd meleg sütőbe. Hidegen meg egyszerűen szeleteld az őzgerinc formája szerint. Vagy ahogyan akarod! Ha jól kevered a lapokat, másnapra is marad és mehet a hidegtálra 😀

 

Garantáltan sikert aratsz vele!

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra! Gyere, beszélgessünk!

Érdekelnek még karácsonyi tippek? Katt IDE! Itt pedig ötleteket adok a karácsonyi menü további előkészületeihez: https://nagybetusele.hu/ne-legyel-konyhaszolgalatos-karacsonykor/