A napokban már többször emlegettem a szárzellert: a burgundi marharagu kapcsán is (a soffritto alapja) és a tegnapi pizzás cikkben is. Persze a pizzához semmi köze a szárzellernek, de megígértem, hogy megmutatom a fotókat, hogy milyen pompásan sikerült a folyton növő szárzeller kísérletem.

 

Pont tegnap fejeztem be a korábbi kísérleti alanyok feldolgozását, így igen friss még nekem is az élmény.

 

Mert igazi élmény volt látni, hogyan nőttek meg a levágott tövekből újra az angol/halványító stb. zeller szárai és levelei!

 

Nézzük meg gyorsan, hogy mi történt korábban:

  • Vettem akciós szárzellert, mint ez pl.:

nagyon bírom, ahogy a szárzeller még leszedés után is “él” és a fény felé törekszik

 

  • Levágtam a szárakat, kb. 2 centire az aljától és vízbe tettem:

 

  • Amikor megjelentek a kis vékony gyökerek, elültettem a kertben és vártam.
  • Nyáron többször picit feltöltöttem a földjüket, hogy a szárai megerősödjenek, de aztán már nem is foglalkoztam velük (3 példányom volt).
  • Szépen nőttek, nődögéltek, szinte nem is akartam hinni a szememnek!

Először még ilyen pici volt a szárzeller

 

Aztán már ekkorák!

 

 

Az a legdurvább, hogy valamilyen oknál fogva ugyanazon a tövön több növény is elkezdett fejlődni!

 

 

Mikor már fagyokat jósoltak a héten, akkor kihúztam a szárzellereket is, és elkezdtem feldolgozni.

 

 

Csak, hogy érzékeltessük a méretét, a középső fiam cipőmérete 37-es:

 

 

Ám így is volt nagy meglepetés, mikor betettem az elsőt a kádba, hogy megmossam!

 

szárzeller

Ez egyetlen egy növény! Persze mivel nem töltögettem folyamatosan a földjét, így nem lett minden szára vastag és “halvány”, de mégis kit érdekel, nem?

 

Az asztalon is lehengerlő látvány volt:

 

 

Közösen dolgoztuk fel a fiúkkal. Én mostam meg és a leveleket vágtam le róluk, amit egy nagy tepsire tettem, majd a cserépkályha tetejére helyeztem. A fiúk (12 és 6 évesek) pedig késsel összevágták centis darabokra. Ezekből tettem el a fagyasztóba, szaftos malac “alá”.

Tényleg kipróbáltátok már a pulled pork receptünket?

Pulled pork – egy étel, amiért érdemes élni

A szárzeller nagy részét viszont aprítóba tettem, így tökéletes lesz a bolognai mártásba vagy a múltkor említett burgundi marha recepthez. A 6 évesem ebben is nagy segítség volt, imádta nyomni az aprító turbó gombját. Végül porcióztam és ez is ment a mélyhűtőbe.

 

Összesen 10 adag lett belőle, ami azt jelenti, hogy 10 bolognai (minden adag bolognaiból 6-8 étel készíthető) ÉS  10 valamilyen más, soffritto alapot igénylő ételhez lesz elég.

Emlékeztek, láncfőzéssel egyszerűbb az élet: ha bolognait gyártok, akkor mást is főzök “egy szaggal”, hasonló alapanyagokból.

A levelek pedig 3 óriási tepsit terítettek be, amik 2-3 nap alatt tökéletesen megszáradtak a cserépkályha tetején, utána ledaráltam őket. Viszont mulatságos, hogy csak egy befőttes üvegnyi lett belőle:

 

Kevésnek tűnik, de kb. 2 évre el vagyok látva szárított zeller levéllel, amiből majd a házi “vegetába” is jut majd.

 

Ugye mondanom sem kell, hogy a levágott végeket megint vízbe tettem gyökeresedni?

 

Ezeket majd cserépbe ültetem, kíváncsi vagyok, hogy túlélik-e a telet

 

Az egyik tripla szárzellert pedig egyben vágtam le és gyökerestől elültettem egy kekszes vödörbe:

 

 

Lám-lám, alig pár nap után már megint elkezdett szárat növeszteni. Meglátjuk, ez megéri-e a felnőttkort, és ki tudom-e ültetni tavasszal. Jelenleg a fűtetlen fedett teraszon tartózkodik, később a nagy hidegben ez a helység is fűtésre kerül minimálisan, kb. 8-10 fok lesz benne, itt telelnek át a leanderek is.

 

Egy szó, mint száz: érdemes szárzellert nevelni otthon!

 

Tetszik az ötlet, de nem tudod, hogy mire tudnád még használni? Olvasd el ebben a bejegyzésben:

Erre használd a szárzellert

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!