Ez az egyik legrégebbi receptem, persze a rakott krumplit leszámítva (amit szintén másként csinálok, mint a hagyományos verzió, kukkantsd meg azt a receptet is). Még nagyon-nagyon régen a Nők Lapjában találtam az eredetijére és persze a saját szájízünkre alakítottam.

 

Rendkívül egyszerű, amolyan dobálj bele mindent recept, így kezdők is bátran belevághatnak az elkészítésébe.

 

Hozzávalók:

 

  • Csirkemell, de nagyon finom csirkecombbal is. Hogy mennyi? Amennyi a jénaid aljába belefér
  • Kolbász
  • ½ zöldborsó konzerv
  • 10 dkg reszelt trappista sajt – de ha éppen csak lapka sajt van otthon, mint nálam, mikor legutóbb készítettem, az is jó
  • 4-5 közepes méretű krumpli
  • 2 x 200 ml főzőtejszín
  • Fűszerek: só, bors, kakukkfű, szerecsendió
  • Vaj és egy kis olaj

 

A szerecsendiót és a vajat ne hagyd ki, mindkettő nagyon finom ízt kölcsönöz ennek a fogásnak!

 

Elkészítési mód:

 

  1. Fogj egy jénait és vajazd ki az alját

 

  1. Tedd bele a besózott, borsozott és kakukkfűvel megszórt csirke darabokat

 

  1. Tegyél rá negyedelt kolbász szeleteket, ízlés szerint (mi nagyjából egy 8-10 centis darabot szoktunk hosszában négybe vágni, majd szeletelni)

 

Ízlés és aktuális pénztárca szerint mehet bele több-kevesebb hús és kolbász

 

  1. Önts rá egy fél konzerv lecsepegtetett zöldborsó konzervet, sózd, borsozd és szórj erre a rétegre is kakukkfüvet (ezt se hagyd ki, nagyon finom lesz így!) A maradék zöldborsót pedig felhasználhatod ehhez a recepthez>>

 

  1. Szórd meg a borsót 10 dkg reszelt sajttal vagy tegyél rá lapkasajtot ízlés szerint.

 

Ha csak lapkasajt van otthon, sebaj!

 

  1. Keverj össze 2 doboz főzőtejszínt (2×200 ml). Ha spórolsz, az egyik tejszín lehet tejföl is. Sózd, majd tegyél bele ½ mokkáskanálnyi őrölt szerecsendiót és jól keverd el, majd az egész egyveleget öntsd rá a sajtos rétegre

 

Jól lepje el a tejszín a borsót, ne spórolj vele! Ha szűkebb a büdzsé, akkor se hagyd ki a tejszínt, az egyik doboz mindenképpen az legyen, az étel krémességéhez elengedhetetlen! Néhány üzletben a cukrozatlan, felverni való, dobozos habtejszín olcsóbb, azzal is helyettesítheted a főzőtejszínt.

 

  1. Hámozz meg és szeletelj vékonyra 4-5 közepes krumplit, és rendezd el őket némi átfedéssel a tetején.

 

A krumpli szeleteket egy kicsit nyomkodd bele a tejszínbe, így hamarabb megpuhul! Vigyázat, a krumpli annyira finom, hogy a végén össze fogtok veszni rajta, így jobb, ha sokat teszel rá 😀

 

  1. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (ha combot is sütsz, akkor 180 fokon kezd), majd told be a jénait és süsd addig, amíg a krumpli aranybarna nem lesz és meg nem puhul.

 

Comb esetében nagyjából 1 ½ óra kell a sütéshez (az első 1 órában 180 fokon, majd a maradék időben 220 fokon menjen a sütő), csirkemell használatakor hamarabb nekiláthattok az étkezésnek, de így is számolj 70 perccel, mert a krumplinak idő kell, annak függvényében is, hogy milyen vékonyra sikerült szelni.

 

Az eredmény valami fenséges!

 

A vaj arany barnára pirítja alul a csirkéket, a sajt megolvad és a tejszínnel-borsóval-kolbásszal együtt nagyon finom szaftot képez, a krumpli pedig egyszerre lesz ropogós és puha.

 

 

Másnap is isteni! Ha marad.

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!