A tegnapi bejegyzésem után kaptam kedvet, hogy ismét süssek itthon skót tojást, azaz tojással töltött fasírozottat. Mivel sertés darálthús csücsült a mélyhűtőben, így ebből a húsból készítettem, de választhattok marhahúst vagy pulyka darálthúst is, kinek mihez van kedve.
Hozzávalók:
- 50 dkg darálthús
- 6 keménytojás
- fűszernövények ízlés szerint (kakukkfű és rozmaring nagyon finom hozzá, de használhatunk oregánót, bazsalikomot vagy éppen majorannát, petrezselymet is)
- 1 sárgarépa, apróra reszelve (ezért is szeretem ezt a receptet, mert plusz zöldséget is el lehet benne rejteni
- só, bors
- cayenne bors (aki szereti a csípősebb ízeket)
- liszt, tojás és morzsa a bundázáshoz
- olaj a kisütéshez
Az elkészítése ennek a brit klasszikusnak rendkívül egyszerű,
…mégis különleges ételt varázsolhatunk az asztalra – nem csak húsvét után! A darált húst keverjük össze a fűszerekkel és a reszelt sárgarépával, majd a masszát osszuk 6 egyenlő részre.
A keménytojásokat pucoljuk meg, majd forgassuk meg lisztben és finoman rázzuk le róla a felesleget. A tojásokat egyenként burkoljuk be a darálthúsos keverékkel és formájuk tojás alakúra.
Ezután már csak bundázni kell a töltött fasírtokat
Liszt, felvert tojás és végül morzsa – de még itt is variálhatunk, a lisztbe mehetnek még zöldfűszerek vagy cayenne bors, persze a liszt is lehet sokféle, és a morzsának sem kell a klasszikusnak lennie, én készítettem már morzsát kiszáradt tepertős pogácsából is!
Az egy előkészített skót tojásokat tegyük 20-30 percre hűtőbe,
…hogy a sütés során ne szóródjon le róluk a zsemlemorzsa. Egy nem túl nagy lábost félig töltsünk meg olajjal, amit közepesen forróra hevítsünk.
Úgy ellenőrizhetjük, hogy az olaj megfelelő hőmérsékletű-e már, hogy egy pillanatra belemártjuk a fakanál nyelét és ha elég forró, akkor buborékok jelennek meg körülötte.
Ebben süssük ki a fasírtokat, több adagban, 6-8 percig darabonként, közben forgatva, amíg aranybarnák ne lesznek. Ne felejtsük: hiába tűnnek nagyoknak a “golyók” a húsréteg nem olyan vastag rajtuk és belül a tojás meg van főzve, ezért nincs szükség hosszú sütési időre.
Tálalhatjuk egészben is vagy 4 részre vágva. Nagyon mutatós és finom kaja, akár buliban is, vagy előételként, de főétel gyanánt is megállja a helyét.
Arról nem beszélve, hogy mennyire jó a megunt húsvéti tojások elrejtésére,
…és arra is, hogy plusz zöldség kerüljön az étrendbe. Szeretnéd tudni azt is, hogy mit kezdhetsz maradék rizzsel? Kattints ide!
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!
Látom, ön is nézte a “Konyhafőnök” c. agysorvasztást.
Nem nézek kereskedelmi tévéket, így nem igazán tudom értelmezni eme kommentet 🙂 Ezt a receptet már évek óta csinálom, az alapötlet a Takarékos család szakácskönyvében volt, azt fejlesztettem tovább a mi ízlésünkre és nagyon szeretjük, mert kevés darálhúsból is finom és különleges étel lesz, így olcsón meg van egy akár ünnepibb fogás