A tegnapi bejegyzésem után kaptam kedvet, hogy ismét süssek itthon skót tojást, azaz tojással töltött fasírozottat. Mivel sertés darálthús csücsült a mélyhűtőben, így ebből a húsból készítettem, de választhattok marhahúst vagy pulyka darálthúst is, kinek mihez van kedve.

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg darálthús
  • 6 keménytojás
  • fűszernövények ízlés szerint (kakukkfű és rozmaring nagyon finom hozzá, de használhatunk oregánót, bazsalikomot vagy éppen majorannát, petrezselymet is)
  • 1 sárgarépa, apróra reszelve (ezért is szeretem ezt a receptet, mert plusz zöldséget is el lehet benne rejteni
  • só, bors
  • cayenne bors (aki szereti a csípősebb ízeket)
  • liszt, tojás és morzsa a bundázáshoz
  • olaj a kisütéshez

Az elkészítése ennek a brit klasszikusnak rendkívül egyszerű,

 

…mégis különleges ételt varázsolhatunk az asztalra – nem csak húsvét után! A darált húst keverjük össze a fűszerekkel és a reszelt sárgarépával, majd a masszát osszuk 6 egyenlő részre.

A keménytojásokat pucoljuk meg, majd forgassuk meg lisztben és finoman rázzuk le róla a felesleget. A tojásokat egyenként burkoljuk be a darálthúsos keverékkel és formájuk tojás alakúra.

 

Ezután már csak bundázni kell a töltött fasírtokat

 

Liszt, felvert tojás és végül morzsa – de még itt is variálhatunk, a lisztbe mehetnek még zöldfűszerek vagy cayenne bors, persze a liszt is lehet sokféle, és a morzsának sem kell a klasszikusnak lennie, én készítettem már morzsát kiszáradt tepertős pogácsából is!

 

Az egy előkészített skót tojásokat tegyük 20-30 percre hűtőbe,

 

…hogy a sütés során ne szóródjon le róluk a zsemlemorzsa. Egy nem túl nagy lábost félig töltsünk meg olajjal, amit közepesen forróra hevítsünk.

Úgy ellenőrizhetjük, hogy az olaj megfelelő hőmérsékletű-e már, hogy egy pillanatra belemártjuk a fakanál nyelét és ha elég forró, akkor buborékok jelennek meg körülötte.

 

Ebben süssük ki a fasírtokat, több adagban, 6-8 percig darabonként, közben forgatva, amíg aranybarnák ne lesznek. Ne felejtsük: hiába tűnnek nagyoknak a “golyók” a húsréteg nem olyan vastag rajtuk és belül a tojás meg van főzve, ezért nincs szükség hosszú sütési időre.

 

A kép forrása: http://www.whats4eats.com

 

Tálalhatjuk egészben is vagy 4 részre vágva. Nagyon mutatós és finom kaja, akár buliban is, vagy előételként, de főétel gyanánt is megállja a helyét.

 

Arról nem beszélve, hogy mennyire jó a megunt húsvéti tojások elrejtésére,

 

…és arra is, hogy plusz zöldség kerüljön az étrendbe. Szeretnéd tudni azt is, hogy mit kezdhetsz maradék rizzsel? Kattints ide!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!