Mi a titka a piskótatekercsnek, hogy ne törjön feltekerés közben? Itt megtudhatod!

Sokfelé hűvösebb van a napokban, így végre ismét be lehet kapcsolni a sütőt, anélkül, hogy megsülnénk mi magunk is. Én szombaton álltam neki, ahogyan azt a 100 tojásos cikkben is említettem: Tudtad, hogy a tojás fagyasztható?

Esős időt ígértek és 16 fokot, erre 30 fok volt, szikrázó napsütéssel. Bezzeg mikor nekiálltam, akkor még borús volt az ég…

Sebaj, jól befűtöttem itthon 😀

 

Egy ilyen isteni piskótarolád pillanatok alatt elfogy, de szerencsére nem nehéz elkészíteni!

 

Térjünk vissza a recepthez. A piskótatekercs elkészítése nem nehéz, ám ennek is van néhány trükkje.

 

Sokan panaszkodnak arra, hogy nem tudják szépen feltekerni, mert törik a tészta. Ezt könnyű kiküszöbölni, ha egyrészt nem sütjük túl a piskótát, másrészt még melegen feltekerjük egy konyharuha segítségével, és úgy hagyjuk kihűlni.

 

A piskótatekercs receptje:

  • 4 db tojás
  • 12 dkg liszt (vagy 4 evőkanál)
  • 12 dkg cukor (vagy 4 evőkanál)
  • 1-2 evőkanál olaj
  • A töltelék: lekvár

 

Tehát egy szimpla piskótatésztát készítünk, azzal a különbséggel, hogy nem kell bele sütőpor, mint a tortánál és nem kell külön felverni a tojásfehérjét.

 

  • Gyújtsd be a sütőt és melegítsd fel 180 fokra (tehát kb. mint minden sütinél 😀 )
  • Egy lapos sütőtepsibe (ami általában a sütő tartozéka, az a nagy négyszögletes, amit én ősszel fűtésre is szoktam használni 😀 link), tegyél sütőpapírt vagy szilikon sütőpapírt, az elmosogatható és sokkal takarékosabb, mint a sima papír)
  • Keverd habosra a cukrot a tojásokkal. Addig kell habverővel verni, amíg nem lesz homogén, könnyed massza (csak úgy, mint a genovai piskótánál, csak ezt nem gőz felett csináljuk).

 

Én ezt a műveletet gépi habverővel csinálom, így csak pár perc. Szerintem egy gépi habverő (aminek van dagasztókarja is) alapvetően fontos egy háztartásban, akár albérletben is (egyetemistáknak), mert jelentősen megkönnyíti az életet, akkor is, ha valaki nem süt-főz rendszeresen.

 

  • Utána apránként szitáld bele a lisztet és csorgasd bele az olajat. Itt nem kell annyira figyelni, hogy ne törjön össze a hab, simán dolgozhat tovább a robotgép, alacsonyabb fokozaton.
  • Öntsd bele a masszát a tepsibe és egy keverőlapát vagy spatula segítségével egyengesd el. Elég vékonynak tűnik a tészta így, de pont jó lesz.
  • 8, maximum 10 percig süsd.
  • Közben fogj egy naaagy, tiszta konyharuhát vagy egy terítőt (én ezt szoktam használni) és szórd meg akkora területen porcukorral, amekkora a tepsi.

 

Furán néz ki a megcukrozott terítő 😀

 

  • Ha letelt a 8-10 perc, akkor is vedd ki a piskótát, ha úgy tűnik, hogy még nagyon sápadt a színe.
  • Egyből fordítsd rá a porcukros terítőre. Gyorsan csináld, hogy el ne törjön vagy ne repedjen meg. Ha megrepedt, ne aggódj, még menthető. Én is így jártam most legutóbb, mert elbambultam, miközben ráfordítottam a tésztát és kicsit megrepedt, de sebaj, a végén majd jól megszórjuk porcukorral a sütit! Csak ne pánikolj!

 

 

  • Ha a piskóta már a terítőn vagy konyharuhán van, gyorsan húzd le róla a sütőpapírt.

 

 

  • Majd kezd el konyharuha segítségével feltekerni. Az elején még segíteni kell kézzel a tekerésnél („behajtogatni” az első „csigát”), és úgy tűnik, hogy törni fog, de most se aggódj.
  • A ruhát emelve görgesd tovább, amíg fel nem tekerted az egész roládot. Hagyd rajta a konyharuhát és addig pihenjen a tészta, amíg ki nem hűl.

 

Így pihen a piskótatekercs, csak szólj a többieknek, nehogy ki akarják rázni a terítőt vagy rátenyereljenek 😀

 

  • Utána simán ki lehet tekerni és megtölteni lekvárral. Ne sajnáld, sok lekvár kell bele, mert a tészta magába fogja kicsit szívni.
  • Ha bekented az egészet lekvárral (csak a végén ott hagyjál ki egy ujjnyit, amit utoljára tekersz, tehát ami az alja lesz majd), kezd el megint feltekerni. Meglátod, hogy a tészta nyomja előre a lekvárt, ezért ne tegyél az utolsó 1-2 centire, különben kifolyna.
  • Végül helyezd a tekercset egy hosszú tálra és szórd meg porcukorral.

 

Ne akard egyből felvágni!

 

Akármennyire is ínycsiklandozó meg guszta, várj vele 1 órát minimum. Utána könnyen szeletelhető lesz. Ne merőleges vágd a szeleteket aztán, hanem rézsútosan, így lesz a legszebb a szelet.

 

 

Jó étvágyat!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!