…mert mi van, ha nincs otthon (az albérletben vagy koleszban) szóda/ásványvíz? Vagy csak 1 tojás van? Vagy kevés a tej? Vagy nincs mérleged? Vagy nincs elég liszt, de van pluszban rétesliszt? És a bolt is zárva már? Meg egyáltalán nincs kedved boltba rohangálni? Esetleg gondok vannak a sütéskor?
Írtam a múltkor a palacsintasütéses kálváriámról, és arról, hogy tanultam meg palacsintát sütni. Most a fiúkon (19, 11) itthon a sor, palacsintát sütnek ma, ám eszembe jutott, hogy egy kezdő háztartásban (is) előfordulhat, hogy hiányzik ez-az, vagy éppen a hónap végén már hiányos a kamra és nincs miből feltölteni. Palacsinta recept itt.
Íme, néhány tipp a problémamentes palacsintasütéshez!
- Nincs otthon ásványvíz? Semmi baj, csináld csak csapvízzel!
- Elfogyott az olaj? Tegyél bele olvasztott vajat, zsírt vagy margarint, mondjuk egy kis kockányit (amennyi egy evőkanálba férne, belesimítva- hogyan lehet jól elmagyarázni, hogy mennyi legyen egy kocka vaj? Bahhhh).
- Ha nem elég a liszt, de van rétesliszted: keverd fele-fele arányban, így puhább is lesz a kisütött palacsinta. Vagy csinálj kevesebbet, arányosan leosztva a többi hozzávalót, sima matek!
- Ha nem elég a tej: tegyél bele kevesebb tejet és pótold csapvízzel a hiányzó mennyiséget.
- Ha csak 1 tojásod van: keverd össze úgy! Senki nem fog belehalni! Esetleg csökkentsd a folyadék mennyiségét az első körben, hogy ne legyen túl híg a palacsintatészta.
- Ha nagyon híg és szakad, akkor keverj el egy kis tálban még lisztet csomómentesre egy kis kész tésztával, majd öntsd át az többihez. Ha még mindig szakad: várj, míg rendesen megsül az egyik oldal – falapáttal alákukkanthatsz, figyelj, hogy legyen elég forró a serpenyő
- Ha sűrű a tészta (túl vastagok a palacsinták, nem mellesleg kevesebb is lesz belőlük, bár laktatóbbak, az igaz), akkor tejjel tudod hígítani.
- Ha nincs mérleged: 1 tele bögre (3 dl) liszt az 200 gr. A 2dl tejet nem nehéz kiszámolni egy 2 dl-es pohárral, ám vigyázat, ha csurig van töltve, akkor már több mint 2 dl! Ezzel kell egy kicsit bűvészkedni, először inkább legyen kevesebb, mint több!
- Apró lyukak vannak a palacsintában? Túl forró a serpenyő, vegyél kicsit vissza a hőfokból!
- Albérleti gondok: mit tegyél, ha nincs otthon merőkanál? 😀 Fogj egy decis poharat, töltsd tele és öntsd a palacsintasütő közepére és szép lassan körkörös mozdulatokkal folyasd a palacsintasütő széleire. (Merőkanállal is így csináld 😀 ) Vagy fogj egy bögrét és töltsd meg a 1/4-ig 1/3-ig (az elsőnél úgyis kiderül, hogy sok vagy kevés)
+1: Mit tegyél, ha nincs otthon semmi? Kérj az egyik szomszédtól 1 tojást, a másiktól egy bögre lisztet és már neki is állhatsz palacsintát sütni! 😀 😀
A lényeg, hogy próbálkozz!
A palacsinta finom, egy igazi hó végi kőleveses kaja és nem ördöngösség megtanulni sütni! (tehát ne vegyél példát rólam ez ügyben…) Hajrá!
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Legutóbbi hozzászólások