Mit tegyél, ha úgy érzed, hogy végérvényesen elrontottál egy ételt? Meg lehet még menteni? Igen, ha használod a kreativitásodat!
Biztos észrevettétek, hogy pár napig nem volt bejegyzés itt a blogon. Ennek az volt az oka, hogy egyrészt nagyon sokat dolgoztam, másrészt hétvégén ünnepeltük a férjem születésnapját, és ehhez készítettük elő a kertet. Egy csomó olyan munkába belevágtunk, ami már régóta váratott magára, így a két dolog eléggé leterhelt.
Arról nem beszélve, hogy már az oviban is szünet van.
Csoda ha, valahogy ezen a héten semmi sem sikerült?
Azaz ez így nem igaz, csak egyszerűen a régóta bevált dolgokba is becsúszott egy-egy gikszer, pont amiatt, mert egy seggel nem lehet megülni 3-4 lovat ugyebár, tartja a mondás.
Így aztán vicces pillanatok kerekedtek, mikor észrevettem, hogy na ezt elcsesztem.
Lássuk csak, hogy hogyan lehet megmenteni 1-2 ételt, ami nem jött össze.
A palacsinta.
Mókás volt, mert pont előtte tettem közzé a kutatásom eredményét, miszerint minden eshetőségre kerestem megoldást, ha ez hiányzik vagy az, vagy túl forró a serpenyő stb.
Vagy ha leragad.
Na persze. Az ember soha ne bízza el magát, hogy most aztán már tudja a tutit 😀
Úgy alakult, hogy vettem ki fagyasztott tojást, meg fagyasztott tejet a mélyhűtőből és nekiláttam a jól bevált receptnek. Azaz mégsem, mert úgy döntöttem, hogy ez az 1,5 %-os tej úgyis majdnem víz, inkább többet teszek bele és spórolok az ásványvízzel.
Nem kellett volna.
De legalább rájöttem, hogy a palacsinta lelke az ásványvíz, ezzel ne spóroljak (vagy egyesek szerint a sima víz is jó). Minden egyes palacsinta leragadt, kb. 5 után feladtuk. De mi legyen a tésztával? Egyszerűen nem lehetett helyrehozni, hiába tettem bele ásványvizet vagy bármit.
Kidobni márpedig nem fogom! – döntöttem el.
Jött az ötlet, hogy akkor legyen belőle bögrés-mikrós süti!
- Úgy nagyjából tettem még bele szemre tojás, lisztet , kakaóport és sütőport, majd belekanalaztam kikent bögrébe, majd ment a mikróba 2-3 percre.
- Utána kiszedtem a tésztát, összedaraboltam és beletettem egy tálba.
- Majd tettem rá kimagozott meggyet
- És főztem egy adag csokipudingot, és az is ment rá
Így lett belőle anyukám „ronda-de-finom” desszertje, amit tejszínhabbal szoktuk enni. Még a fagyasztóba is tettem el az így elkészült „piskótából”.
De a megpróbáltatásom még nem ért véget.
Középső fiam kitalálta, hogy tejbegrízt enne. Pont a legnagyobb szellemi munkában voltam, így mondtam neki, hogy persze-persze, itt az ideje, hogy megtanulja, hogy kell elkészíteni a tejbedarát.
Elkezdtem mondani neki az instrukciókat, ő szépen végre is hajtotta. Megmutattam neki, hogy hol találja a liszteket, darát stb. és első alkalommal majd én előveszem, hogy nehogy elrontsa és más legyen az.
Ja, aha – majd én megmutatom melyik az.
Már nagyban kanalazta a tejbe az általam elővett „darát”, én meg nézem bambán, hogy jó. Jól csinálod, mikor a 4. kanálnál nézem, hogy de fura ez a dara!?!
Rápillantottam a kezemben lévő zacskóra és olvasom: búzarétesliszt.
Na neeeeee…..most mi a fenéhez kezdjünk? Nem lehet úgy megcsinálni, hogy teszek bele búzadarát? Hátha úgyis jó lesz? És bőszen elkezdtünk grízt kanalazni az egyvelegbe. Na nem, ez így nem lesz jó.
Át kellett kattintanom az agyamat a munkáról a főzésre, és gondolkodtam, hogy mi a fenét csináljak ezzel a masszával? (közben középsőm: Rolika kimenekült már a konyhából 😀 )
Isteni szikra: legyen belőle smarni, azaz császármorzsa! Tej, rétesliszt, dara – mind-mind kell bele!
Csak nagyjából tudtam megsaccolni a többi hozzávalót, mert a tejbedarához nem mérek semmit, csak szemre megy, de a végén nagyon finom lett a végeredmény! Hurrá!
Már vártam, hogy mi lesz a következő.
Nem kellett sokáig várnom. Kitaláltam, hogy a szülinapi bulira sütök sajtos tallért. 1 hete kaptam tallérsütőt, már régóta vágytam rá, és ez egy régi darab, férjem nagymamájáé volt, anyósomtól kaptam, recept nem volt hozzá.
Sebaj, itt az internet. MINDEN eshetőségre felkészültem, már egy hete olvasom a recepteket, véleményeket, kérdéseket, megoldásokat, hogy hogyan nem fog beleragadni (szeretek utánanézni a dolgoknak, mielőtt nekilátok bárminek 😀 )
Szerintetek sikerült mindenre felkészülni?
Persze hogy nem, talán a recept nem volt jó, vagy ki tudja, de persze az összes beleragadt. Vagyis 3 után úgy döntöttem, hogy nincs nekem most ehhez idegzetem ebben a feszült munkatempóban, így hagytam a fenébe az egészet.
De mi legyen a tésztával?
Nem olyan olcsó, a hozzávalók miatt, tejföl, trappista sajt, tojás, margarin – még a liszt a legkevesebb, de…ja, ez majdnem pogácsatészta!
Hát akkor legyen belőle pogácsa!
Isteni lett, de komolyan! Meg is osztom majd veletek a receptet, mert az biztos, hogy ez a „sajtostallér pogácsa” mostantól bekerül a repertoárunkba!
Szerencsére a többi főzés már megúszta, mert sok mindent csak frissen kellett kisütni vagy egy salátát nehéz elrontani, illetve sok készétel is várt minket a spájzban és a fagyasztóban, amit nem ezen a „kétballábos” héten csináltam, így volt rá esély, hogy finom is.
Hát így alakult ez a mindent-elrontok-de-megoldom hét.
Remélem már vége 😀
Az nem valószínű, hogy Ti is pont ezeket az ételeket rontanátok el, de ha úgy alakul, hogy valami nem sikerül, és már temetnétek, vagy ki akarnátok dobni a kukába, akkor egy lépés hátra, mély levegő és egy kis gondolkodás: hogyan oldhatnám meg?
Elsóztad az ételt?
Rengeteg praktika van erre is, a héten majd írok róla. Túl sok lett az ecet? Vagy túl csípős? Esetleg túlfőzted? Rossz hozzávalót használtál? Ne add egyből fel, lehet, hogy egy kis kreativitással megoldható!
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!
Legutóbbi hozzászólások