Akciós a leveszöldség a Sparban. Nem mintha vennék belőle, mert így akciósan is kész rablás, teleteszik a dobozt sárgarépával, amit így szinte aranyáron megvehetek.

Egyszerűbb mindig figyelni az akciókat, és amikor olcsóbb a zeller, a karalábé vagy a petrezselyem, akkor venni belőle, gyorsan feldolgozni és úgy eltenni a mélyhűtőbe. Így a húsleves főzés napján maximum a sárgarépa pucolással kell időt tölteni (azt nem szeretem lefagyasztani, nagyon megváltozik az íze és az állaga).

leveszöldség

De azért örültem, hogy megláttam az akciós leveszöldséget,

…mert szembe jutott, hogy főzhetnék megint egy jó gazdag (azaz “mindentbele”) húslevest. Persze gondolom első körben most az juthatott az eszedbe, hogy őrültség arra gondolni, hogy egyetemistaként, az albérletben húslevest főzz, ugyan már, ki állna neki, egy csomó macera meg minden. De gondold meg, mert minimális idő befektetéssel egy kiadós ételhez juthatsz, aminek a maradékából újabb ételek nyerhetők.

Szombat esti – ráadásul zárás előtt fél órával – bevásárlás átka, hogy nálunk már alig van valami a húspultban, de mikor elsóhajtottam magam, hogy:

„…csont esetleg?”

a hentes kedvesen csak annyit mondott: „Mennyi kellene?” – és bement a raktárba, és már hozta is a karajcsontot, ami bár olcsó, mégis nagyon sok hús van rajta!

Jut eszembe, még sosem láttam ilyen szépet kitéve a pultban, lehet, hogy saját használatra volt 😀 Ismét a miért kommunikáljunk a boltban és legyünk mindig kedvesek az eladókkal? – című fejezetre térnék vissza.

 

csont

 

Tudtam, hogy reggel – vasárnap lévén – tovább szeretnék majd aludni, így tegnap este betettem mindent a kuktába, előtte persze elfőtte a csont+husi a habját, utána zöldségeztem be és tettem rá a fedőt. Ez mégis mit jelent?

Így főzz csontlevest:

  • Hát, hogy először is, beteszed a csontokat egy kuktába, de tegyük fel hogy az albérletben nincs kuktád, sebaj,egy magas falú lábasba és eresztesz rá hideg vizet.
  • Lassú tűzön elkezded főzni, közben csinálhatsz, amit csak akarsz, elég néha ránézni. Csúnya fehér/szürke hab lesz a tetején, ezt leszeded egy kanállal, merőkanállal, mindegy mivel. Lényeg, hogy ne forrjon a víz, csak gyöngyözzön.
  • Ha már nem nagyon van habja, akkor beledobálod a zöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét. Nem baj nem szép valamelyik, erre a célra a szottyadt zöldségek is kiválóak, csak legyenek megpucolva.
  • Hagymát pucolás nélkül tegyél bele egészben (ettől lesz szép a színe), csak picit mosd meg és a legkülső héját szedd le, ami sérült vagy piszkosnak tűnik.
  • Dobj bele egy gerezd fokhagymát (tudod, nem a fej, hanem csak egy darabja, ami leválik róla 😉 ), nem kell megpucolni, felesleges. 2-3 babérlevél (ez jó ha van otthon, egy csomó kajához jó), szemes bors (ez is legyen az alapfelszerelés része)…
  • …és már mehet is rá a kukta fedele. VIGYÁZZ: csak addig legyen a folyadék a kuktában, ameddig a jelzés mutatja! Ha magasabb lenne a szint, akkor főzz el róla annyit, amennyit kell. Lábasnál ez persze nem számít, tegyél rá fedőt vagy ne, rajtad áll. Ha sokáig akarod főzni, akkor inkább igen, de úgy, hogy tegyél egy fakanalat a lábas szélére és arra a fedőt, hogy kicsit “levegőzzön” a leves.
  • Fontos, hogy a főzés egész ideje alatt ne lobogjon a leves, hanem csak finoman gyöngyözzön!

Nekem a kuktában főzve is gyönyörű lett (bár korábban féltem tőle, hogy zavaros lehet), így nem volt kajaszag sem, és alig kellett hozzá gáz, mert véletlenül kb. 1 óra után elment a láng, viszont tovább főtt még, mert sokáig tartotta a hőt  még a kukta (mily meglepő 😀 pont ez a funkciója).

 

Nagyon finom, gazdag leves lett az ebédünk,

…tele minden jóval: a zöldségekből annyit kockáztam fel, amennyire szükség volt (előtte leszűrtem a levest és egy új fazékba annyit mertem, amennyit megeszünk egy ebédre, elég pontosan kiszámolva, már nagyjából tudom, hogy ki hány merőkanállal szereti és tud megenni).

A húst egy részét lefejtettem a húsról (ismét álmélkodtam, hogy milyen sok volt rajta), és beletettem a levesbe a zöldségek mellé. Mikor felforrt, hozzátettem a levestésztát és a főzési idejének a lejárta előtt 3 perccel tettem bele egy jó nagy adag fagyasztott zsenge borsót.

Olyan sűrű leves lett, hogy szinte megállt benne a kanál, szinte már egytálételnek is titulálható. Alig töltöttem vele 10 percet, nem volt nagy meló így. Másodiknak elég is volt a maradék hús, tormával és mustárral, friss kenyérrel.

 

Jó, tudom, nem egy tipikus vasárnapi ebéd,

…de mi nem vagyunk egy konvencionális család, ahol minden vasárnap húsleves, rántott hús és palacsinta  a menü. Ebéd után nem pihentem meg, hanem gyorsan fogtam a maradék zöldségeket és hamis vadast csináltam belőle, mert nálunk mindig gond, hogy a leves zöldségek másnap már nem fogynak el.

Kidobni semmit sem szeretek, így volt már belőle korábban húsos táska töltelék is, olyan cornvalli (cornish pastry) módra vagy zöldséges húsos ragu is.

Van a kamrámban gnocchi, de a mélyhűtőben is található kész krumpli gombóc, holnap elég lesz vacsorára. Azért is döntöttem úgy, hogy ezúttal hamis vadas lesz belőle, mert volt megbontva egy nagyobb tejföl és ehhez tökéletes. Ami meg maradt a tejfölből, az pont jó lesz egy adag chili con carne-s táskához a jövő héten az egyik nap.

 

Mivel a leszűrt levesnek csak a felét használtam fel,

 

…és hűtőben maximum két napig tárolható, ezért még gondolkodom rajta, hogy együnk-e megint húslevest másként holnap vagy holnapután (másfajta levestésztával, és zöldségek nélkül vagy pedig olasz módra, cappellettivel és parmezán sajttal). Ha nincs már hozzá kedvünk, akkor vagy elteszem a mélyhűtőbe vagy alapléként használom, és valamilyen olyan ételt főzök, amihez szükséges egy finom húsalaplé. (lásd láncfőzés)

 

A hamis vadas elkészítési módja:

 

  • A húslevesből kivett maradék zöldségeket leturmixolod. Nekem csak bot turmixom van, az is megfelel, csak akkor tedd át egy magasabb falú tálba vagy edénybe őket, nehogy úgy járj, mint én néha, mikor elfeledkezem erről, és egyből délutáni programot biztosítok magamnak: a konyha csempe suvickolása, az odarepült és rászáradt darabok miatt. Menjen bele a levesből maradt babérlevél és a szemes bors is.
  • Egy lábasban kevés olajon kb. evőkanálnyi cukrot karamellizálszja, hogy az mi?
    • Szóval teszek kb. 1 evőkanálnyi olajat egy edénybe – ki ne mérd tényleg evőkanállal! Csak loccsants bele annyit, amennyi kb. beleférne egy evőkanálba szerinted.
    • Szórj rá némi cukrot, hogy pontosan mennyit? Kb. 2 kiskanálnyit, de nem tudom, hogy mennyi maradék zöldséged van. Ha nem elég, később még édesítheted, ha tényleg van rá szükség. Azt azért helyezzük kilátásba, hogy vadast már ettél, tehát tudod, hogy milyen állagúnak és ízűnek kell lennie a végeredménynek, bár ne felejtsd, hogy ez hamis vadas, nem marhahússal készül, az eredeti ízt azért teljesen ne várd.
    • Szóval a cukor a forró olajban (mert ugye közben alágyújtottunk) elkezd barnulni, akkor gyorsan jöjjön a következő lépés, nehogy megégjen! Ha már füstöl és égett szaga van, akkor öntsd ki és kezd elölről, és ne aggódj: mással is előfordul. Velem pont ma, mert közben elterelték a figyelmemet a többiek.
  • Tedd rá a leturmixolt zöldségeket, és önts rá annyit a maradék levesből, hogy ellepje. Habverővel keverd össze, hogy homogén legyen és forrald pár percig.
  • Tejfölből és lisztből készíts habarást. Na persze, ez is mi a fene, mi? Ez egy sűrítési mód,  lisztet és tejfölt (mondjuk fél pohár tejfölbe keverj 1 evőkanálnyi lisztet) keverj csomómentesre egy kis tálkában vagy bögrében. A becsomósodást elkerülendő (ami akkor történhet, ha a habarást az ételhez adjuk) csinálj hőkiegyenlítést a habarás és a mártás között (tiszta fizika: hozd őket ugyan arra a hőfokra). Ezt úgy tudod elérni, hogy a habaráshoz kanalanként adjál hozzá a vadas levéből annyit, amennyitől az is olyan forró lesz. Persze közben ne felejtsd el keverni. Utána mehet a mártásba
  • és jöhet is az ízesítés: mustár, citromlé, só, bors. Hogy mennyi? Ez rajtad áll! Ízlelgesd és egyszerre mindig csak kicsit tegyél hozzá. ha túl édes, akkor menjen bele savas dolog, pl. a mustár vagy citromlé. ha savanyú, akkor édesíteni kell. ha sótlan, sózd. Ahogyan Te szereted! A bolti gnocchi (kapható szinte mindenhol, Aldi, Lidl, Penny stb.) tökéletes hozzá!

 

Költségek:

  • 1,068 kg húsos karajcsont: 426 Ft
  • leveszöldségek (sárgarépa, ¼ zellergumó /nagy volt/, ½ karalábé): ~ 100 Ft
  • zsenge zöldborsó: 80 Ft
  • fűszerek: egész szemes bors, babérlevél, fokhagyma, megközelítőleg legyen mondjuk 30 Ft
  • levestészta: akciósan vásároltam, 119 FT volt a csomag, ennek az ¼-ét használtam fel, tehát 30 Ft.
  • energia: 1,5 óra gáz alacsony hőfokon (ez nem tudom mennyi, de most azért nem számolom, mert jó meleg lett tőle a konyhában, amit a kukta még sokáig sugározott, és így még mindig nem kellett befűteni)

Összesen (az energiát leszámolva): ~ 660 Ft

Eredmény:

  • 5 főnek 1 főétel (első és második is)
  • 5 főnek 1 vacsora „fele” (vadasmártás)
  • 1 alaplé vagy újabb húsleves adag
  • + maradt még a húsból elég sok, ez még egy ebéd 2 főnek, mondjuk valamilyen krémleves után másodiknak. Vagy az is lehet, hogy pitébe beletöltöm, a ma akciósan vett mexikói zöldségekkel
  • Hús nélküli csont, ami a szomszéd kutyája megkap, cserébe majd biztos kapunk mi is valamit egyszer 😀

Persze Neked nem kell arra gondolni, hogy ekkora mennyiségben főzz, simán megcsinálhatod kevesebből is! Vagy hívj vendégeket, sőt főzzetek együtt!

Leves témakörben nem tudom kihagyni ezt a képet:

 

Forrás: http://kecskefeszek.net

 

Tehát olcsón és kevés energiabefektetéssel lehet többfajta étel is az asztalunkon, és nem kell dobnunk semmit.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!