Biztos rájöttetek már, hogy én rajongok az amerikai konyháért. Nem, nem csak a hamburger létezik, és nem csak gyorséttermek vannak Amerikában! A nagy olvasztótégelyben nem csak különböző kultúrák, de különböző kulináris világok is keverednek, és egy igazi nagy kaland egymás után felfedezni az ízeket, a fúziókat! Tex-mex? Déli finomságok? Cajon? Kreol konyha? Nyugati ízek? Tudnám még sorolni! Váááááá, már a gondolatára is összefut a nyál a számban, pedig még el sem kezdtem emészteni a déli rántott csirkénket, amit igen: ráadásul délben ettünk 😀

 

Talán már említettem, hogy mi nem nagyon szoktunk gyorséttermekbe járni. Persze egészségtelen is meg minden, de azért mi is imádjuk a Mekis kaják ízét, de hát mit ne mondjak, drága, mint a fene, úgyhogy egyáltalán nem bánom, hogy már nem élek nagyvárosban, ahol a belvárosban járva biztosan megcsap a Mc’Donalsdból kiáramló ételszag, ami csak úgy csábítgat, hogy térjek be. Szerintem egyébként ez nem is a konyhából jön, hanem direkt kikevertettek laboratóriumban valamilyen speciális, függőséget okozó „parfümöt”!

 

Szóval, ha mindenképpen gyorsételre vagy street foodra vágyunk, akkor itthon készítek valami finomságot, ami nem csak azért jó, mert tudom, hogy mi van benne, de  a pénztárcám sem bánja. Sőt fél óra múlva nem vagyunk még éhesebbek utána. Lia már írt hamburger receptet Nektek, most én egy másik kedvenc, a KFC csirkéjéhez hasonló receptet osztok meg Veletek.

 

amerikai rántott csirke

Szeretnéd tudni, hogy hogyan készül a KFC csirkéje?

 

Azért írom, hogy hasonló, mert természetesen a KFC legalább olyan gondosan őrzi a titkos Sanders ezredes-féle receptúrát, mint a Pick a téliszalámiét. Viszont sokan nem tudják, hogy ez a fajta fűszeres csirkeszárny nem a KFC találmánya, hanem a déli amerikai államok  (nem Dél-Amerika!) konyhájának egyik klasszikusa.

 

Íme egy déli (southern) rántott csirke (fried chicken) receptje!

 

Azért írtam, hogy „egy” és nem „A”, mert a déli államokban olyan a rántott csirke, mint nálunk a töltött káposzta, minden családnak meg van a  tuti receptje, ami aztán apáról fiúra, azaz inkább nagymamáról kisunokára száll. Több variáció is létezik az elkészítési módot illetően, az egyik hasonlít a mi rántott csirkénkhez, amikor tojás és morzsa is kerül a panírba.

 

Most a másik módot mutatom be, mert nekem ez az igazi “amerikai” rántott csirke:

 

Ebben a verzióban nem használunk sem tojást, sem zsemlemorzsát. Sőt a magyar oldalakon fellelhető rántott csirkés receptekben használt corn flakes-et sem! Hiszen nincs szükség plusz ropogós elemre, az ezzel a módszerrel elkészült csirke belül finom, szaftos és zamatos, kívül pedig ropogós!

 

Diners, Drive Ins & Dives

Az egyik kedvenc sorozatom a Food Network-ön

 

Már jó ideje sütöttem otthon ilyen rántott csirkét, a receptet Guy Fieri: Diners, Drive ins and Dives műsorában lévő receptekből alkottam, de mindig is vágytam arra, hogy egyek a KFC-ben egy „IGAZIT”. Nálunk nincs KFC, de úgy adódott, hogy egyszer Budapesten járva bementünk, és bevásároltunk rendesen. Az első falat után egymásra néztünk a férjemmel, én meg sem mertem szólalni, mert annyit költöttünk a csirkékre, de ő kimondta a tutit: “Te finomabbat csinálsz!”

 

És ehhez nem kell más, csak író, liszt és fűszerek!

 

  1. Darabold fel a csirkét. Nem, nem nehéz, csak egy jó kés kell hozzá. Vagy vegyél csirkecombot és az ízületeknél vágd ketté. Használhatsz csirke szárnytövet is vagy csirkemellet. De csontosan, mert az igazán jó rántott csirke ízéhez a csontjára is szükség van! Persze így tovább tart a sütés, de megéri! Ha a combok nagyon nagyok, akkor érdemes pár helyen beleszúrni egy kést a csont mentén!

 

Én legutóbb így osztottam be egy csirkét>> Így most a rendelkezésemre állt 2 alsó, 2 felsőcomb, 2 szárnytő, amihez tettem még a most akciós csontos mellből is. Úgy csontoztam ki a mellet, hogy jócskán hagytam rajta a húsból a csont mentén. Amit meg levágtam róla, abból thai csirke curry lesz majd valamikor, egyelőre a mélyhűtőben pihen)

  1. Vegyél fél liter írót! Az meg mi a szösz? Hát amikor a tejszínből köpülik a vajat, a melléktermék író lesz. Piacon kapható, esetleg nagy üzletekben is.

 

rántott csirke íróval

A csirke egy éjszakát pihen a fűszeres íróban, vagy a kefir-tej keverékében

 

De mi van, ha nem találsz? Semmi gond, én helyettesíteni szoktam simán kefir+tej keverékével. Most akciós éppen a kefir, ezért döntöttem úgy, hogy rántott csirke lesz és kivettem 3 napja a fagyasztóból a csirkedarabokat. Hagytam hogy kiolvadjon a hűtőben, majd beletettem a kefires keverékbe, amit előtte fűszereztem így:

  1. Fűszerezd az írót:
    1. Bors
    2. Cayenne bors
    3. Fokhagymapor
    4. Paprika

 

Ne sajnáld, használj bőven fűszereket!

 

  1. Tedd fűszeres íróba a csirkedarabokat, majd fedd le és mehet is a hűtőbe egy éjszakára!
  1. Másnap kezdj el olajat forrósítani és egy tálban keverj össze lisztet az előző nap is használt fűszerekkel. Most is mérd bőkezűen! Tehetsz még bele kakukkfüvet vagy rozmaringot is, biztosan nem rontja el!

 

rantott-csirke-fuszerek

Fűszerezd meg alaposan a lisztet is!

 

Ha extrán ropogós bundát szeretnél, akkor csalhatsz picit, tegyél hozzá egy kis étkezési keményítőt vagy sütőport is, de tényleg csak kicsit, mert különben véső kell majd a bundához!

  1. Ha már elég meleg (185 fokos kb.) az olaj, akkor vedd csak ki a hűtőből a csirkét (a rántott csirkének jót tesz, ha hideg, amikor az olajba kerül), és forgasd meg a fűszeres lisztben egyszer, majd ha már kiürült a tál, akkor még egyszer menjen az íróba majd a lisztbe.

 

rántott csirke

Na ez megint egy jó béna kép, a többi még sült, amíg a combok már a papírtörlőn pihentek. De legalább férj fotózott egyet, mert mire észbe kaptam, minden elfogyott

 

  1. Süsd ki a csirkedarabokat, de ne egyszerre! Először fedő alatt, közepes lángon kb. 15-20 percig (a csirkedarabok nagyságától függően), majd fedő nélkül pirítsd!

A csontos husinak több idő kell, így vigyázz, hogy eleinte ne legyen túl magas a láng, mert akkor kívül megég, de belül még véres marad. A végén viszont mindenképpen fedő nélkül pirítsd, hogy a bundája ropogós legyen!

  1. Ha már szép pirult színe van, akkor kész is, szedd ki papírtörlőre és már eheted is! Jó étvágyat!

 

Egy ilyen rántott csirkével Te lehetsz a sztár a családban vagy a haverok között!

 

Csináljatok amerikai témájú házibulit és süssétek ki közösen! Együtt főzni jó móka!

  Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet. Ha van kedved, gyere beszélgetni a facebook oldalunkra!