Kezeket fel, ki szereti a hamburgert? Mit szólnátok, ha ezzel a méltán népszerű street fooddal mostantól ti is bárkit elkápráztathatnátok? Ne ijesszen meg a hosszú poszt, hidd el sokkal hosszabb leírni, mintha elkészítettem volna!

 

Rendrakás közben került a kezembe egy múlt havi mekis kuponlap, ezen az egyik hűdenagyakció, hogy 2 hamburger 1050 Ft. Semmi extra, még a húspogácsa is sertésből van, drága marhahúst sosem látott!

 

Erről eszembe jutott, hogy írhatnék nektek a házi hamburgeremről.

 

Nem tartozom azok közé akik tűzzel-vassal üldözik a gyorsétterembe járókat, mert van azért az az élethelyzet, hogy mi is betérünk egy-két falatra. Amíg otthon laktam (és nem saját pénzből fizettem 😛 ) addig elég sokszor ettem ilyen helyeken, nem is néztem az árakat. Amikor már magam osztottam be a kosztpénzt, volt, hogy egész hónapban egyszer sem fért bele. Nem tagadom, imádjuk a hambit és hetente-kéthetente simán megkívánjuk, ezért alternatívaként kipróbáltuk a házi verziót. Próbálkoztunk bolti bucival, fagyasztott húspogácsával, meg úgy is, hogy minden házi készítésű volt. Ez utóbbi olyan csodás, hogy nem kívánkozol többé az “arany híd” alá, de szerintem még a mostaniban rettentő divatos kézműves hambizókat is kenterbe veri!

A bolti buci nem bűn, én is használom, de csak akkor, amikor épp kifogok akciósan egy csomagot. A fagyott húspogácsát viszont nem tudom megérteni! Olyan vékonyra van formázva, hogy kisütve egy száraz cipőtalpra emlékeztet, íze semmi, és megnéztétek már valaha, hogy mennyibe kerül kilója?! Nem olcsóbb ám, mint a nyers darálthusi!

Még sose számoltam ki hogy konkrétan mennyibe is kerül egy darab, úgyhogy ez most nekem is meglepi lesz, de

 

biztos vagyok benne, hogy a gyorséttermeknél olcsóbb,

 

az pedig tuti, hogy finomabb, nagyobb, személyre szabottabb. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy azt is tudod mi van benne. Tudom ez téged most még nem nagyon izgat, de azért eljön majd az az idő is. 😉

Amúgy azt észrevettétek már, hogy a gyorskajáktól milyen hamar el lehet telni, majd pedig 1-2 órán belül újra mardos az éhség?! Vagy csak velem van baj? Mindenesetre az otthon készített burgerrel ez még sosem fordult elő.

Ezen a héten is felbukkant nálunk a menüben, most konkrétan ezt a szendvicset fogom bemutatni nektek, fotóval! Ezt még mindenfélével lehet variálni, mikor mi van otthon, és persze ki mit kíván. Nálunk a burger is olyan kaja, ami “elnyeli” a maradékokat, például a kibontott kukoricakonzervet amiben 2-3 kanálnyi árválkodik, vagy a pár szelet bacont, ami másra már úgysem elég, felszeletelt hagymát, ami előző nap túl sok lett és megmaradt, stb. Jó bele a pirított hagyma, vagy csemegeubi, esetleg ananászkarika…tényleg amit csak megkívántok!

 

Figyelem, nyálcsorgatás veszélye áll fenn! 😀

 

sdc18542

 

Szerencsére pont találtam akciós sertés-marha kevert darálthúst, ebből 50 dkg volt 400 Ft (ez most extra olcsó volt, hivatalosan aznap járt le), bucit még az amerikai héten vettem a Lidlben, a hatos pakk volt 199 Ft, 1 hagyma 50 Ft (kirúgtunk a hámból, fehérhagymával készítettük. Vörös, vagy lila hagymával is tökéletes, és az még ennyibe sem kerül), egy csomag saláta (ez is lejárós volt, így 125 Forintért elhozhattam), 3 szelet sajt max 200 Ft lehet, 1 paradicsom úgy 30 Ft, só, bors, csipetnyi oregánó került a húspogácsába, ketchup, mustár, majonéz, barbeque szósz a zsömlékbe, ezeknek nem igazán tudom kiszámítani az árát, olyan elenyésző a mennyiség amit elhasználok, az egész üveghez képest. Mondjunk ezekre összesen 100 Forintot.

 

Alapanyagok ára tehát mindösszesen 1104 magyar Forint.

6 jól megtömött burgerre leosztva 184 Forint jön ki!

 

Kétszer is kiszámoltam, mert magam sem hittem el. Ehhez persze hozzájön a sütés, ami jó erős lángon kb. 10 perc, meg a mosogatás (1 nagy serpenyő, 2 tányér, 1 kés, 1 vágódeszka, 1 tál, amiben összegyúrtad a nyers húst a fűszerekkel) Még csak megközelítőleg sem tudom megsaccolni, hogy ezek mennyibe kerülnek, de nem hiszem hogy több, mint a benzinköltség a legközelebbi étterembe.

Ketten még móka is, és amíg az egyik süti a húst, a másik intézi a zsömléket. Ha egyedül csinálod, akkor a következő sorrendet javaslom, hogy ne legyen őrült kapkodás a vége.

Legelőször vágd ketté a hamburgerzsemléket, és abban a serpenyőben, amiben majd a husit fogod sütni, pirítsd meg kicsit a vágott felüket. Így nem fogja eláztatni őket a szósz, nem lesznek szottyosak. Ha kész, szedd ki őket egy tálcára. Amennyiben bacont szeretnél beletenni, azt most pirítsd meg szintén ugyanabban a serpenyőben.

Ezután megágyazhatsz a húspogácsának. Kend meg a zsömléket szószokkal: ketchup, mustár, majonéz, barbeque, stb… Lehet mindegyik másmilyen. Erre jön a zöldség (saláta, hagyma, paradicsom,…) meg amit még szeretsz (bacon, ropogós pirított hagyma, rántott hagymakarika, csípős paprika, gomba, puskázhatsz az éttermek rendelős lapjáról 😉 ) Legvégül a sajt, közvetlenül a húspogácsa alá. Ha nagyon profi akarsz lenni, akkor még a serpenyőben ráolvaszthatod, de teljesen jó ez így is.

Most hogy minden kész, nekiállhatsz a hamburger “lelkének”, a húspogácsának. 2 nagyzabás, vagy 3-4 normál embernek fél kiló husit számolj. Ebbe tegyél egy kis sót, borsot, ha szereted akkor még egy csipetnyi oreganót. Az én titkos hozzávalóm a szódabikarbóna, ha van otthon (LEGYEN, mert rengeteg mindenre jó!) akkor egy fél kávéskanálnyit keverj a húsmasszába. Én minden ilyesmi kajához (húsgolyó, csevap, stb.) adok egy keveset, mert remekül megköti a vizet, így szaftos marad a darálthúsból készült étel. /Mire nem jó egy vegyész férj, igaz? Tartsatok olyat is mindig otthon! Ja, nem :D/ Szóval a husi ennyi. Semmi ördöngősség. Én elsőre nem hittem el, hogy ez így elég és hogy jó lesz. Hiányoltam belőle zsemlemorzsát, vagy tojást vagy valamit, de hidd el, így tökéletes. Most gyúrd össze, de nem sokáig és nem nagyon, mert akkor nagyon tömör lesz és kemény. Oszd annyi részre, ahány bucid van, formálj golyót, majd lapítsd ki. A közepébe nyomd bele kicsit a hüvelykujjad, hogy egy kis mélyedés keletkezzen rajta. Nem, ne lyukadjon át teljesen! Na tessék, most akkor kezd szépen elölről! Ennek a mélyedésnek meg a fizikához meg a vízmolekulákhoz van valami köze, ne is kérdezd, csak csináld, én se értem… 😀 Süsd át a jól felforrósított serpenyőben mindkét oldalát, majd dobd az előkészített szendvicsekre, mehet rá a kalapja és

JÓ ÉTVÁGYAT!

 

Ha kipróbáltad, kérlek gyere vissza és oszd meg a tapasztalataidat velünk! Hamarosan közzéteszem a házi buci receptjét, és egy extra hamburgerszószt is, érdemes lesz figyelni!