A burgonya lesz a mai témánk, vagy a krumpli, tájnyelven: krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka, tudományos neve: Solanum tuberosum (forrás: Wikipédia). Most már ezt is tudjuk!
Nem véletlenül ezt választottam a mai bejegyzés témájának, ugyanis már annyit emlegettem a blogon a MI rakott krumplinkat, hogy mivel ma ismét megörvendeztetem a családot vele (mert ne felejtsük el, hogy akciós a krumpli és a tojás, valamint a lángolt kolbász még ma estig…), így amíg a krumpli fő a kuktában, megosztom veletek a receptet.
Mert ezt tényleg a legjobb, ami egy krumplival történhet!
Hosszúra nyúlik vissza a kapcsolatunk a rakott krumplival. [Ha untatna a történet, akkor ugorj nyugodtan a recepthez>>] Mivel kiskoromban kifejezetten utáltam minden tejterméket, így a rakott krumplit bár nagyon szerettem, mégis akkurátusan levakargattam minden létező tejföldarabkát, ami csak az többi hozzávalón (krumpli, tojás, kolbász) megtalálható volt.
Mikor végre önálló háztartásba fogtam,
…akkor boldog voltam, hogy „soha többet olyat, amit nem szeretek!” és végre úgy csinálom a rakott krumplit, ahogyan csak akarom. Sokat töprengtem, hogy mivel helyettesítsem, azaz mi adja a „szaftját”. Legelőször egy csomó zsírt tettem bele (Atyaég, voltak akkoriban aztán jó ötleteim, mi?), de nem volt az igazi.
Tudtam, hogy nincs mese, rá fogok fanyalodni valamilyen tejtermékre, de mikor OLYAN NAGYON FEHÉREK!!
Annyira utáltam a tejet és társait, hogy egyszer mikor kiskoromban mosóport ettem, anyukámnak nem volt nehéz dolga, mert csak tejet itatott velem és már ki is hánytam az egészet. Ez a sztori mondjuk most nem éppen illik ide a vacsoránk témájához. De a lényeg, hogy még a majonézt se szerettem, mert GYANÚSAN fehér volt 😀 (Ide most sírva fetrengve röhögős szmájlit tennék, ha lenne)
Szóval azt találtam ki, hogy teszek a tejfölbe pirospaprikát,
….mert akkor violá, már nem is fehér, hanem rózsaszín! Az ötlet egészen jónak tűnt, és az a szerencsém volt, hogy tejföl nem volt kapható Olaszországban akkoriban. Így helyettesítettem főzőtejszínnel. De nem ám azzal a 10 %-os folyós lével, amit itthon sok helyen kapni lehet, hanem az igazán sűrű, krémes zsíros tejszínnel. Éppen hogy egy kicsi vizet tettem bele, hogy keverni lehessen, majd sót, borsot és a pirospaprikát (ezt cserélte össze David a peperoncinoval>>).
Aztán azt olvastam ez egyik szakácskönyvemben, hogy a krumplihoz jól illik a kakukkfű is, nosza abból is szórtam minden szintre. Aztán mivel volt otthon egy kis lapkasajtom, abból is került bele pár.
Az eredmény hihetetlenül finom, krémes-szaftos, selymes és fűszeres rakott krumpli lett, ami engem is meglepett!!
Ehhez aztán nem kell a plusz tejföl, amit ilyenkor az asztalra szoktak tenni, többek között későbbi magyar anyósomék is, akiknek mikor először főztem, automatikusan hozták a hűtőből a tejfölt, amit aztán vittek is vissza, érintetlenül. Később láttam, hogy a francia rakottkrumpli, ami egy köret, eléggé hasonló, legalábbis ami a kakukkfüvet illeti, illetve Dániában ettem egy másik fantasztikus krumpli köretet (kartofler med fløde), ami hasonlóan krémes a tejszín miatt.
Szóval én rakottkrumplim egyesíti magában a magyar, francia és dán ízvilágot!
Aztán évekkel később a férjem egyszer úgy jött haza, hogy a Nők Lapjában látta, hogy egy menő séf az én receptemet használja 😀 Pár évet megkésett vele! Ígérem, ha elkészül a mai rakott krumpli, töltök fel róla képeket!
Íme tehát a MI rakott krumplink receptje, részletesen leírva „For Dummies” hátha valaki még nem járatos a konyhában:
- Ne este hatkor jusson eszedbe, hogy rakottkrumplit ennél. Mert akkor 9-kor fogsz vacsorázni. Persze ha nem baj? Szóval kell egy kis idő az előkészítésre. De ne ijedj meg, nem bonyolult, sőt! Rém egyszerű, csak kell egy csomót várni, amíg:
- Megfő a krumpli
- A tojás
- Kihűlnek
- Szeletelni kell
- Rétegezni
- És arra is várni kell, hogy megsüljön..sőt arra is, hogy kihűljön egy kicsit
De ez ne riasszon el a rakott krumpli készítéstől, csak bontsd fel részfeladatokra a vacsorafőzést, és közben csinálj mást!
- Legelőször a krumplit tedd kuktába. Mondjuk úgy, hogy az aljára tegyél egy sort és arra még pár szem krumplit (legyenek nagyjából egyforma méretűek).
- Sózd meg alaposan – ne sajnáld, a krumpli főzés után már nem sózható „ízesre”, majd önts rá vizet. Nem kell, hogy ellepje! A kuktában nem a vízben párolódik a krumpli, hanem a gőzben, erre gondolj. Nagyjából 1 ½ deci víz elég is lesz.
- Gyújts alá, és várd meg, amíg elkezd sípolni a kukta. Ekkor vedd le a lángot takarékra és főzd 13-14 percig. Ha nagyon nagyok a krumplik, akkor mehet 3 perccel tovább.
- Közben felteheted főzni a tojást. Tudsz tökéletes keménytojást főzni? Ebben a cikkben elmesélem, hogy hogyan csináld energiatakarékos módon! A tojásokat egyébként már előző nap is megfőzheted, így kevesebb nyűggel jár a rakott krumpli főzés aznap!
- Zárd le a lángot és várj, amíg már nem hallod a sípolást. Ekkor próbáld egy késsel megemelni a záró szelepet, hogy jön-e még ki gőz. Húzz előtte kesztyűt, nehogy megégesd magad!
- Ha már nem távozik több gőz a szelepen keresztül, akkor óvatosan leveheted a fedőt. Ekkor is legyen rajtad konyhai kesztyű, vagy konyharuhával fogd meg, még ilyenkor is kicsapódhat a forró gőz
- Szúrd bele egy kés hegyét a krumpliba, ha még úgy érzed, hogy túl kemény, akkor zárd simán vissza a kuktát, még el fog kezdeni sípolni, akkor hagy még úgy pár percig!
- Vedd ki a krumplikat és hagyd hűlni, közben a tojás is megfőttek, azokat is tedd hideg vízbe, hogy könnyen pucolhatók legyenek, majd ha annyira kihűltek, hogy nem égeti a kezedet, pucold meg őket. (Héjak a komposztba!)
- Közben, amíg hűl a krumpli és a tojás, kapcsold be a sütőt (180 fokra, gázsütőn 6-os fokozat)
- Majd szeletelj kolbászt (mi negyedelni szoktuk őket, mert így szinte minden falatra jut egy és kevesebb kolbász is elég bele)
- Vegyél elő két doboz főzőtejszínt. Ami 30 %-os és nem lötyög a dobozban. Vadászd az akciókat!
- Öntsd bele egy tálba, tegyél hozzá 1 dl vizet, 1 teáskanál pirospaprikát (édesnemes), sót, borsot. Néha teszek bele szerecsendiót is. Keverd össze és készítsd elő egy kisebb merőkanállal a jénai mellé, amiben a rakott krumplit akarod megsütni.
- Tedd oda a felszeletelt kolbászt, a kakukkfüvet, sótartót és a tojásokat+krumplit is.
- Vegyél elő egy tojásszeletelőt. Csak nem gondoltad, hogy kézzel szoktam felszelni a krumplit?
Jöhet a rétegezés:
- Kis olaj a jénai aljára.
- Fogj egy krumplit, nyomd át a tojás szeletelőn, majd terítsd vele az egész alját
- Jöhet a kolbász+tojás, szépen elrendezve, hogy mindenhová jusson, de nem kell sok, mert minden rétegen lesz
- Sózd meg (főleg a tojásokra jusson), szórj rá kakukkfüvet
- Tegyél rá egy kis merőkanálnyi tejszínt. Úgy szoktam csinálni, hogy ahogy feljebb jutok a rétegezésben, úgy nő a kolbász és a tejszín mennyisége, mert a tejszín lefolyik és a kolbász íze és kisülő zsírja is végigcsorog az alsóbb rétegeken.
- Jöhet újra a krumpli, befedve az egész sort, majd elölről az egész: tojás+kolbász, kakukkfű, só és a tejszín
- Az utolsó előtti sorra teszek még 3 szelet lapkasajtot az extra krémességért.
- A legfelső sorban szépen elrendezem a krumplikat, hogy egymásra is lógjanak.
- A tejszínből mindig annyit hagyj, hogy bőven jusson a tetejére!
- Végül önts rá 1 dl vizet, vigyázva, hogy ne mosd le a tejszínt
- Told be a sütőbe és süsd 40-45 percig. Akkor jó, ha már nagyon bugyog a tejszín! Ha nagyon telepakoltad volna a jénait, akkor jobban jársz, ha a sütés megkezdése előtt beteszel egy nagy tepsit a sütő aljába: ezt mégis csak egyszerűbb suvickolni, mint a sütőt…
- Ha már a teteje is szépen megpirult, akkor vedd ki, de nem szedj egyből belőle, mert akkor nagyon folyósnak tűnhet! Várj, amíg a tejszín kicsit megszilárdul. De várj túl sokáig sem, mert a krumpli magába szívhatja a szaftos és akkor kicsit szárazabb lesz.
Tálald és söpörd be a dicséreteket!
Ez a recept nagyon ízlett az olaszoknak is! De van néhány dolog, amivel teljesen kikészítjük őket! Kíváncsi vagy mivel? Kattints ide>>
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Legutóbbi hozzászólások