Nyálkás, nyúlós, hideg idő, nagy a kontraszt a korábbi indián nyár után. A fűtési szezon beindulására viszont még várni kell. Hazaérünk, fázunk, vagy itt az egész hétvége és megvesz minket az Isten hidege.

 

fűtésszezon előtti praktikák

Fázol, a fűtésszezon még várat magára és egy kis melegségre vágysz?

Íme néhány tipp!

 

  • Hívj vendégeket, akik a testhőjükkel befűtik a teret! 😀
  • Készíts egy léleksimogató csirkeelixírt (húsleves 😀 ) vagy egyél valami finom, forró levest
  • Ha már az evésről beszélünk: Ne egyél egyszerre nagy mennyiségű vagy zsíros, nehéz ételt! Ilyenkor az emésztőszervek ereibe több vér kerül, a végtagok, agy vérellátása csökken, ezért még jobban fázol!
  • Evés után ne igyál sokat! Ez olyan, mintha vizes fával akarnál begyújtani, lassul az emésztés, és lásd az előző pontot: jobban fogsz fázni.
  • Vasalj! Persze ha gond a páratartalom és a penész a lakásban, akkor ne használd a gőzölős funkciót
  • Vegyél egy forró fürdőt!
  • Mozogj! Ha sokat ülsz egy helyben, jobban fázol! Menj egy kört, ugrálj egy picit. Sőt az is segít, ha leviszed a szemetet, mert ha visszatérsz, jóval melegebbnek fogod érezni a lakást, mint előtte, mikor a tétlenség miatt lelassult a vérkeringésed
  • Ha már mozgás, akkor: tornázz! A YouTube-on számtalan otthon végezhető gyakorlatsor található, már 10 percesek is (a nincs időm kifogás ellen)
  • Mosogass jó forró vízben! Én mindig ezzel kezdem, mert ha a csuklóm belemerül, akkor a vérnyomásom is javul, és a véredények máshová is szállítják a hőt.
  • Ugyanezért jó a forró lábfürdő is.
  • Gyújts gyertyát a lakás különböző pontjain! Ezt fokozhatod a cserepes megoldással (biztos olvastál már róla), ami valóban ad némi plusz hőt, de azért fűtés kiváltására a téli hónapokban édeskevés..

 

 

 

gyújts gyertyát fűtés helyett

Ha még nem indult be a fűtés, akkor pár gyertya segíthet!

 

  • Menj el otthonról olyan helyre, ahol már fűtenek! 😀
  • Húzz egy vastag pulcsit, vegyél egy puha, meleg, vastag zoknit és ülj le a díványra, takarózz be, igyál valami forró italt (teát, forralt bort, amit csak szeretnél) és nézz meg egy filmet
  • Szerezz be egy melegvizes palackot!
  • Miközben használod a sütőt, mert mondjuk készül a vacsora, tegyél bele egy vagy két plusz tepsit. Azt a nagyot, ami vasból van (abból van?), tudod, a régi, barna, ha van olyanod. Ezek egyébként nem csak a sütésre jók, hanem ha olyan ételt sütsz, mint például nálam a már sokat emlegetett rakott krumpli, akkor arra is jó, hogy az étel alá téve, ha az kifut, akkor ne a sütőt kelljen kivakarni a ráégett cucc miatt. Vagy éppen hordozható fűtőeszközként is szolgálhat, mint ebben az esetben: ha felforrósodott, vedd ki a sütőből és vidd abba a szobába, ahol hidegebb van, tegyél a földre a fadeszkát vagy alátétet és tedd rá a tepsit. Finom meleget csinál lábnál, és ez a sütés közben többször is megismételhető 😀 És ha már megy a sütő, akkor egyúttal:
  • Süss valami finomat!

 

Nálunk főleg emiatt szeretik a gyerekek ezt az időszakot, mert minden nap sütünk valamit, ami nem csak a hőérzeten segít, de a házban terjengő isteni illatok is hozzájárulnak a borongós idő miatt kialakult rosszabb hangulat javításához.

 

kekszsütés fűtés helyett

Süss valami finom, szívmelengető, egyszerű kekszet, ha fázol!

 

„Nekem erre nincs időm!” – Mondják sokan. De annyi olyan „sütemény” van, amihez alig kell előkészület és szinte semmilyen szaktudás nem szükségeltetik, pár perc alatt össze lehet dobni. Ilyen például a zabkeksz.

 

A recept:

  • Kapcsold be a sütőt 180 Celsius fokra (gázsütő esetén nagyjából 6-os fokozat).
  • Élvezd a melegét egy kicsit!
  • Majd fogj egy közepes tálat
  • Tedd mérlegre
  • Önts bele 150 gramm zabpelyhet. Teljesen mindegy, hogy kisszemű vagy nagy szemű! Ha nincs, a sima vegyes „müzli” is jó (pl. nagyon finom a Pennyben kapható Granola keverék)
  • Kanalazz bele 100 gramm lisztet. Ez is mindegy, hogy milyen!
  • Kell bele egy késhegynyi szódabikarbóna is. Ha nincs, akkor helyettesítsd egy pici sütőporral. Ha az sincs, akkor sincs katasztrófa, anélkül is jó lesz.
  • Szórj bele 120 gramm cukrot! Ha lehet, legalább a fele legyen barnacukor, finomabb lesz tőle az íze, de ha nincs, az sem baj, a sima kristálycukor is jó! De ízesítheted mézzel, vagy eritrittel, steviaval, xilittel is. Ekkor ne mérd ki, hanem kóstold meg közben és annyit tégy bele, amennyire édesnek szeretnéd
  • Tegyél bele durvára vágott magvakat: diót, mogyoró, mandulát, ami van itthon. Ha nincs, az sem baj! (Ezért is jó a Penny-s granola, mert abban már van)
  • Ha szeretnéd, kockázz fel egy kis csokit, de nem esszenciális, vagy tehetsz bele kakaót, csak Rajtad áll!
  • Mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj mehet még bele, jót tesz az emésztésnek is!
  • Kell bele egy tojás, csak úgy simán törd bele. Mondjuk a héját ne 😀
  • Ehhez a mennyiséghez olvassz fel körülbelül 80-90 gramm margarint. Egy része kókuszzsírral is helyettesíthető, de az egészet ne, mert akkor nagyon száraz lesz a keksz. Várd meg, amíg kicsit lehűl, nehogy a tojáshoz öntve rántotta legyen belőle!
  • Lazán keverd össze, hogy a tojás és a margarin mindenhová eljusson, majd kézzel próbálj meg golyókat formázni. Ha nem áll össze, akkor tegyél még bele egy kis puha vagy olvasztott vajat.
  • Tegyél sütőpapírt egy tepsire. Hosszabb távon beszerezhetsz egy szilikonos sütőpapírt is, az elmosható, és nem kell egy használat után kidobni. Mondjuk én a sima sütőpapírt sem szoktam, ha csak nem lesz nagyon ragacsos, párszor felhasználom azt is.
  • A golyókat tedd a tepsire, lapítsd le vagy akár előzetesen a tenyered között lapítsd kekszszerűre. Nem kell tökéletesnek lennie, nem a Sütimesterben vagy!
  • Toldd a sütőbe és várj
  • 15 perc kell neki, de azért ne menj messzire, igyál egy finom meleg teát közben és 10 perc után kukkants be, lehet, hogy a Te sütőd jobban süt!
  • Nem kell, hogy tökéletesen átsültnek látsszon, mert még keményedik, ahogy kiveszed
  • Marj ki egyet, kicsit fújd meg, nem mondom, hogy harapj bele, mert lehet, hogy égési sérüléseket szereznél, ezért inkább törd ketté. Ha már nem nyers a közepe (nedves kinézetű), akkor készen van, vedd ki a tepsit a sütőből
  • Szedd rácsra, ha nincs (nekem sincs), akkor a kenyérvágó rácsos deszka is megteszi. Ha az sincs, akkor marad a deszka, de ügyelj, hogy előtte ne fokhagymát vágj rajta (nekem egyszer sikerült 😀 )

 

Jó étvágyat! Annyira egyszerű elkészíteni, hogy a 11 évesem (Roli) szokta egyedül csinálni, az 5 éves tesója (Beni) meg leméri neki a cuccokat és összekeveri a száraz hozzávalókat. Sokáig eláll jól záródó dobozban, suliba is lehet vinni. Mi szoktuk dúsítani fehérjeporral is, és David ezt viszi edzés utánra.

 

Írjak még ilyen egyszerű recepteket, hogy a hideg időben többet menjen a sütő és mégse legyen kajaszag?

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Magas a páratartalom a hideg lakásban, nem lehet rendesen szellőztetni, mert kint még rosszabb a helyzet és jön a penész? Itt a megoldás!