Ez az egyik legrégebbi receptem, persze a rakott krumplit leszámítva (amit szintén másként csinálok, mint a hagyományos verzió, kukkantsd meg azt a receptet is). Még nagyon-nagyon régen a Nők Lapjában találtam az eredetijére és persze a saját szájízünkre alakítottam.
Rendkívül egyszerű, amolyan dobálj bele mindent recept, így kezdők is bátran belevághatnak az elkészítésébe.
Hozzávalók:
- Csirkemell, de nagyon finom csirkecombbal is. Hogy mennyi? Amennyi a jénaid aljába belefér
- Kolbász
- ½ zöldborsó konzerv
- 10 dkg reszelt trappista sajt – de ha éppen csak lapka sajt van otthon, mint nálam, mikor legutóbb készítettem, az is jó
- 4-5 közepes méretű krumpli
- 2 x 200 ml főzőtejszín
- Fűszerek: só, bors, kakukkfű, szerecsendió
- Vaj és egy kis olaj
A szerecsendiót és a vajat ne hagyd ki, mindkettő nagyon finom ízt kölcsönöz ennek a fogásnak!
Elkészítési mód:
- Fogj egy jénait és vajazd ki az alját
- Tedd bele a besózott, borsozott és kakukkfűvel megszórt csirke darabokat
- Tegyél rá negyedelt kolbász szeleteket, ízlés szerint (mi nagyjából egy 8-10 centis darabot szoktunk hosszában négybe vágni, majd szeletelni)
- Önts rá egy fél konzerv lecsepegtetett zöldborsó konzervet, sózd, borsozd és szórj erre a rétegre is kakukkfüvet (ezt se hagyd ki, nagyon finom lesz így!) A maradék zöldborsót pedig felhasználhatod ehhez a recepthez>>
- Szórd meg a borsót 10 dkg reszelt sajttal vagy tegyél rá lapkasajtot ízlés szerint.
- Keverj össze 2 doboz főzőtejszínt (2×200 ml). Ha spórolsz, az egyik tejszín lehet tejföl is. Sózd, majd tegyél bele ½ mokkáskanálnyi őrölt szerecsendiót és jól keverd el, majd az egész egyveleget öntsd rá a sajtos rétegre
- Hámozz meg és szeletelj vékonyra 4-5 közepes krumplit, és rendezd el őket némi átfedéssel a tetején.
- Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (ha combot is sütsz, akkor 180 fokon kezd), majd told be a jénait és süsd addig, amíg a krumpli aranybarna nem lesz és meg nem puhul.
Comb esetében nagyjából 1 ½ óra kell a sütéshez (az első 1 órában 180 fokon, majd a maradék időben 220 fokon menjen a sütő), csirkemell használatakor hamarabb nekiláthattok az étkezésnek, de így is számolj 70 perccel, mert a krumplinak idő kell, annak függvényében is, hogy milyen vékonyra sikerült szelni.
Az eredmény valami fenséges!
A vaj arany barnára pirítja alul a csirkéket, a sajt megolvad és a tejszínnel-borsóval-kolbásszal együtt nagyon finom szaftot képez, a krumpli pedig egyszerre lesz ropogós és puha.
Másnap is isteni! Ha marad.
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!
Legutóbbi hozzászólások