Egy lélekmelengető forró csoki a meghitt estékhez vagy egy szuper gasztroajándék karácsonyra? Ha szeretnél a recepthez ugrani, kattints ide>>

 

Megérkezett az igazi hideg. Eddig gyönyörű novemberünk volt, nem kellett a fűtést sem bekapcsolnunk, elég volt a cserépkályhával fűtenünk. Ha már bepakoltam azt a 9 tonna fát egyedül…

Mikor majdnem levágtam baltával az ujjamat

 

Az elmúlt napokban azért éreztük már a fagypont alatti éjszakák hatását, de még nem adtuk fel, így bevetettük a jól bevált trükköket a hideg ellen. Kicsit vicces, ahogy a nappalitól távolabb lévő szobákban van egy-egy fa vágódeszka a földön… üresen vagy éppen egy tepsivel:

Mit tegyél, ha hideg van a lakásban, de a fűtési szezon még nem indult be?

 

És persze mi melegíthetne fel bennünket a legjobban, mint egy finom, fűszeres forró csoki?

 

Az elkészítése otthon is egyszerű, nem kell a drága bolti kész porokat megvenni!

Hozzávalók:

  • 1 1/2-2 tábla étcsoki. Én másfelet szoktam és a félből készítek triplacsokis muffint:

Triplacsokis-diós muffin

  • Egy csipet só (kihozza a csoki ízét)
  • Felnőtteknek való verzióba egy kávéskanál instant kávé (ez is erősíti a csokis ízt, nem lesz tőle kávé ízű), mondjuk szerintem ennyi a gyerekeknek sem árt, mert ebből sok adag lesz és max. egy csipet kávé kerül 1-1 csészébe később
  • 2-3 evőkanál kakaópor (nem cukrozott, hanem a fekete, hollandi)
  • 8 evőkanál cukor vagy valami, ami helyettesítheti (a méz nem jó, por állagú alapanyagra van szükség), ha édesebben szeretitek, akkor több
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • ½ mokkáskanálnyi fahéj
  • Egy csipet őrölt csillagánizs, szegfűbors, szegfűszeg, kardamom és szárított citrom vagy narancshéj.
  • Esetleg egy kis csipet chilipor, fázósabb napokra

 

Egy finom, fűszeres forró csoki port elkészíteni házilag is gyerekjáték! A kép forrása: www.kitchensanctuary.com

 

Késes aprítóba tesszük az egészet és porrá zúzzuk, majd egy befőttes üvegben tároljuk. Ha ajándékba szánjuk, akkor válasszunk egy díszesebb üveget, írjuk rá a tartalmát és csatoljunk hozzá használati utasítást.

 

A forró csoki elkészítési módja rendkívül egyszerű:

 

Tegyél 3 teáskanálnyi port egy 2,5 decis bögrében felforrósított tejbe, majd keverd jól el. Nyomj rá egy kis tejszínhabot, vagy az ínyencebbek tehetnek bele mályvacukor darabkákat is!

 

 

Ha szeretnél még gasztroajándék tippeket, kattints ide: https://nagybetuselet.hu/cimke/gasztroajandek/ és iratkozz fel a blogértesítőre, mert karácsonyig számos további receptet kerül fel a blogra!

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

És nagyon örülnénk egy lájknak is itt  a bejegyzés alatt és a facebook oldalunkon, ahol sok-sok praktikával ismertetünk meg veletek! (Érdemes visszaolvasni is)