Igen, annyi. Nem egy jól hangzó cím, vagy azok a Jamie Oliver-féle 15 perces kaják, amikhez fél óráig kell előkészíteni a hozzávalókat, aztán ha minden megpucolva, szeletelve ott áll a pulton, akkor indítható a stopper.

Persze ehhez a recepthez is szükséges némi előkészület korábban. De mire a főzéshez jutunk, már el is felejtettük a korábban belefektetett melót. Recept a bejegyzés végén! (ígérem nem lesz hosszú előtte a monológom 😀 )

 

Mindig propagálom a készétel konzerveket.

 

Nem véletlenül! Egy kis plusz munkával, akár egy hétvégi napon, akár alvállalkozók bevonásával: családi segítséggel, a gyerekekkel közösen, rengeteg időt megspórolhatunk máskor.

 

De nem csak időt, hanem pénzt is.

 

Előfordul például, hogy akciós a darált hús, nekünk meg nincs egy négyzet centiméternyi szabad hely sem a mélyhűtőnkben. Vagy az is lehet, hogy lejárós, és nem is szívesen tennénk a fagyasztóba, mert akár ott is megromolhat – tudjátok, az nem egy hibernálógép!

 

  • Fogjuk tehát az akciós darált húst és 1-2 hagymát.
  • A hagymát üvegesre pirítjuk egy kis zsíron, majd beletesszük a darált húst.
  • Addig sütjük, amíg kifehéredik, majd öntünk hozzá egy kis vizet, és megsózzuk.
  • Közben tisztára mosunk 2-3 befőttesüveget, és a mikróban egy kis vízzel sterilizáljuk így>>
  • A hagymás-darált húsos keveréket beleöntjük, rázárjuk a tetejét és kuktába vagy egy nagy lábasba tesszük.

 

Már nem is emlékszem, hogy pontosan mikor készítettem azokat a jobb oldali darált húsos-hagymás konzerveket. A bal oldalon bolognai szósz látható.

 

Tulajdonképpen készétel konzerv helyett alapanyag konzervet készítünk.

 

Ha letelt a 100 perc, hagyjuk kihűlni, majd mehet a kamrába. És nyugodtan elfelejthetjük, akár egy évre is. Ahogyan én tettem. Most tényleg a recept jön!

 

Isteni thai-indiai fúziós rakott cukkini

 

Mitől fúziós? A fűszerektől, amiket használtam, amik a távol keleti konyha (ezúttal thai és indiai) alapjai, csak most úgy éreztem, hogy vegyíteni szeretném őket. Én egyébként is szeretem keverni különböző nemzetek ízeit olykor-olykor 😀

Hogyan készül 5 perc alatt? (plusz a sütési idő persze)

  • Hazaérsz a melóból vagy a suliból. Hulla fáradt vagy, egyáltalán nincs kedve főzni.
  • De azért gyújtsd be a sütőt.
  • Fogj egy darált húsos – hagymás konzervet, öntsd be a serpenyőbe.
  • Szórj rá egy csomó kedvedre való fűszert (hamarosan jön a milyen fűszereket érdemes beszereznünk? Című cikkünk). Ezúttal a következőket használtam, csak úgy hasraütésszerűen:
    • Gyömbér
    • Curry
    • Kurkuma
    • Garam masala
    • Chilipehely
    • Fokhagymapor
    • Paprika
    • Oregánó
    • Citromfű (lemongrass, nem a kertben termő citronella!!)
    • Szójaszósz
    • Só és bors

 

Fűszerek nélkül el lennék veszve. Egy lakatlan szigetre is vinnék magammal 😀

 

Hogy miért éppen ezeket a fűszereket használtam most? Nem is tudom.

Valahogy érzésre mentem, miután David kijelentette, hogy nem szereti a rakott cukkinit. Na meg ott van a másik fő finnyás: Beni (6 lesz szeptemberben). Gondoltam, hogy ő úgyse fogja még csak megkóstolni sem, lehet kicsit pikánsabb. Hát nem lett igazam.

 

Egy a baj: mivel érzésre szórtam bele a fűszereket, közben kóstolgatva, lehet, hogy soha nem tudom már reprodukálni a végeredményt! 😀

 

Ha szeretnél még gyorsabban a vacsorához jutni, akkor a darált húsos konzervet már az elején befűszerezheted! Csak akkor 3-4x kell ugyanazt az ízesítést enned és nem tudsz variálni vele!

 

Így folytattam a rakott cukkinit:

  • Hoztam a kamrából egy tavalyi cukkini konzervet (tavaly főztem, kerti cukkiniből),
  • és kivettem a fagyasztóból egy kis maradék rizst (sokszor főzök többet lásd: A maradék főtt rizs felhasználása)
  • Elkezdtem rétegezni: rizs, húsos keverék, cukkini, tejföl (azért választottam egyébként ezt az ételt, mert nagy vödröst tejfölt vettem, mert rakottkrumplit sütöttem az előző napokban és a fele megmaradt)

 

A rizs még fagyos volt, de majd kiolvad a sütőben 😀 De egy csomó időt spóroltam, hogy nem kellett frissen megfőzni

A húsos keverék + fűszerek, az 5 percből ennek az előkészítése hármat vett igénybe, beleértve, hogy kihoztam a kamrából a házi konzervet

 

Na jó, így még nem igazán guszta. Nem véletlenül nem használtam el eddig a cukkini konzervet. tavaly csináltam először, és nem nagyon tetszett, amit az üvegben láttam. Majdnem kidobtam! Kár lett volna érte, ebbe a receptbe – a látvány ellenére – nagyon szuper volt!

 

Semmi fakszni, simán rákentem a tejfölt. de egyszer kipróbálom tejszínnel és sajttal is, mint a rakott krumplinál! Úgy is isteni lehet!

 

  • ..majd még egyszer ugyanez. A tetejére rizs és tejföl került, amibe most beleszórtam ugyanazokból a fűszerekből, amit a húsra is tettem.
  • Irány a sütő és 180 fokon addig sütöttem, amíg aranybarna nem lett a teteje.

 

 

Miért illettem ezt az ételt „isteni” jelzővel?

 

Hát mert hihetetlenül finom lett, még magam is meglepődtem a végeredményen! A legfinnyásabb kicsi 3x kért belőle repetát! (Elsőre nem mertem neki sokat adni, mert, hogy biztos nem fog neki ízleni) Az utolsó falatig elfogyott, tényleg mindenki odáig volt érte.

 

Hát így egy kicsit kutyakaja kinézete van, de annyira éhesek voltak a fiúk, hogy nem vártam meg, hogy kihűljön a “profi” fotó kedvéért 😀 Utána meg nem maradt egy csepp sem.

 

Ez az étel biztosan bent marad a repertoárban!

 

A vicces az, hogy ezeket a darált húsos konzerveket már tényleg el is felejtettem. A cukkini „befőttek” meg tésztára nem voltak jók, így tényleg azt terveztem, hogy vagy kidobom őket, vagy elteszem katasztrófa esetére 😀

Ebbe az ételbe meg pont tökéletes! Most már csak megint várnunk kell egy hűvösebb napra.

Mert nyaranta csak akkor használom a sütőt, ha rossz idő van, de olyankor aztán több mindent is sütök benne, például chili con carne-t, utána húsos táskában is, vagy triplacsokis-diós muffint, aminek a receptjét hamarosan megosztom veletek!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!