Legutóbb ígértem képeket a már megvalósított gasztroajándékaimról. Nézzétek el nekem, hogy a fotók nem túl profik, még 1 éve sem gondoltam volna, hogy ezeket valaha a nagyközönség elé tárom. Csakis magamnak fotóztam, és még így is örülök, hogy ennyi mindenről találtam képet. 🙂
Gasztroajándék tippek:
Lekvár – Ki mondta, hogy csak a nagymamák főzhetnek lekvárt? 🙂 Persze neked nem kell leragadnod a sima sárgabaracknál, vagy szilvánál, itt az ideje a kísérletezésnek!
Pár ötlet amit már próbáltam:
- fahéjas-rumos szilva
- forraltboros alma
- csokis körte
- rozmaringos meggy
- narancsos sütőtök
- bazsalikomos eper
Illetve kipróbáltam a sárgadinnye és a görögdinnye lekvárt is, de olyat soha többé nem főzök, mert nagyon nehezen fogytak el, nem igazán jött be senkinek.
Amúgy nehogy azt gondoljátok hogy valami nagyon extra képesség kell a lekvárgyártáshoz!
Én dzsemfixet használok, és még mindig sikerült. Csak fel kell vagdosni a megtisztított gyümölcsöt, hozzáadni a cukrot és a dzsemfixálót, összefőzni pár percig, és már mehet is az üvegbe. Még dunsztolásra sincs szükség. Nem óriáskondérral gyártom, mint régen a nagyi, hanem inkább sokféléből készítek keveset, mert minden megajándékozottnak kicsit más az ízlése. Pici üvegekbe teszem, mert így kisebb az esélye, hogy megromlik ami már fel lett bontva.
Extra tipp: a dzsemfixálót mindig november környékén veszem, ilyenkorra annyira szabadulnának tőle a boltok, hogy negyedáron hozzájutok. Naja, kell a hely a polcokon a csokimikulásnak! 🙂
Levendulás porcukor
Tavasszal-nyáron az erkélyemet díszíti a levendulabokor, majd mikor eljön a szüret ideje, akkor pár szál virág egy zárható üvegben landol. Feltöltöm porcukorral, néhanapján összerázom, majd Karácsony előtt kisebb üvegcsékbe porciózom és kidíszítem.
Házitészta
Ez az az ajándék, ami nem igényel nagy befektetett összeget, helyette annál több időt és fáradtságot. Nem mondom hogy könnyű meggyúrni, kinyújtani, majd formázni minden egyes darabot, de az elismerés és a csodálkozó tekintetek hogy “Ezt tényleg te készítetted?” mindenért kárpótol.
Ráadásul amíg készíted, gondolhatsz arra akit meg fogsz vele ajándékozni, felidézheted a közös emlékeket. Még mindig sokkal jobb, mint a plázában lökdösődni a tömegben és azon agyalni, hogy zoknit adj, vagy sálat.
Így készíts házi tésztát:
Az alapszabály hogy minden 10 deka liszthez jön 1 egész tojás plusz 1 csipet só. Azután gyúrás ezerrel. A tésztát is sokféleképpen variálhatod, tehetsz bele szárított zöldfűszert (kakukkfű, vagy rozmaring, vagy bazsalikom…), gyúrhatsz hozzá egy kevés vörösbort (persze akkor vagy több lisztet használj vagy kevesebb tojást, az állaga maradjon az eredeti), vagy lehet akár színes is, vagy mintás. Pár nap szárítással számolj, csak akkor csomagold ha már egyáltalán nem nedves a vastagabb részeinél sem!
Pálinka
Sima pálinkát szoktam beízesíteni és pár hónapig érlelni ajándékozás előtt. Csak beledobálod az üvegbe amit jónak látsz és kész 😀
Egy kis segítség:
- finom az aszaltszilvás,
- az aszalt vörösáfonyás,
- a köménymagos-mézes (de tényleg! Pedig hülyén hangzik, pláne hogy utálom a köménymagot, ahogy sokan mások is),
- de az örök kedvenc amit mindig mindenki követel tőlem az a “Karácsony ízű”. Ebbe méz, mazsola, csillagánizs, egész szegfűszeg és fahéjrúd kerül. Nagyon jól elveszi a pálinkák férfias, erős mivoltát, szinte likőrszerű és a lányok is nagyon szokták szeretni. Bár, hogy a Férj nagymamáját idézzem, “egy nő sohasem iszik pálinkát, és egy férfi is csak 30 éves kora után!” 😀 😀 😀
Fűszerolaj
Nem több mint aminek hangzik: fűszerek felöntve olajjal, jó pár hétig összeérlelve. Felhasználható salátához, grillezett húsokhoz, meg amihez csak szeretjük. Rozmaring, vagy bazsalikom, vagy kakukkfű ágacska mellé szoktam beletenni csilipaprikát (ha csak bevagdosom enyhébb, ha karikákra vágom csípősebb a végeredmény), egész borsot, szegfűborsot, pici sót, valamint a nagyon vitatott fokhagymát.
Igen, tudok a botulizmusról (a Botulinum toxin nevű idegméreg okozza), de imádom a fokhagymát. Eddig még se nekem se a megajándékozottaknak nem volt ezzel problémája, hála Istennek, mert elég brutál dolog. Amivel gátolhatod ennek a kis szörnynek az elszaporodását, az az, ha hűvös helyen tartod az elkészült fűszerolajat (max. 15-20 fok), teszel bele egy kevés sót, valamint nem használod nyersen, csak sütés-főzéshez. Ha ezeket nem tudod biztosítani, akkor az a legbiztonságosabb, ha kihagyod a fokhagymát.
Remélem tudtatok ötleteket meríteni a mai bejegyzésből, és idén a finomságok győznek a 6 pár zokni és a kerámiaváza helyett!
Ha szeretnél még gasztroajándék tippeket, kattints ide: https://nagybetuselet.hu/cimke/gasztroajandek/ és iratkozz fel a blogértesítőre, mert karácsonyig számos további receptet kerül fel a blogra!
Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!
És nagyon örülnénk egy lájknak is itt a bejegyzés alatt és a facebook oldalunkon, ahol sok-sok praktikával ismertetünk meg veletek! (Érdemes visszaolvasni is)
Legutóbbi hozzászólások