Van néhány szabad perced? Kezdj karácsonyi gasztroajándékokat gyártani! Igen, már most. Pont azért, hogy decemberben ne őrülj meg a karácsonyi hajrában.
Készíts például egy igazi ínyencséget, olajban marinált fűszeres sajtgolyókat! Ha nem akarod a sok blablát előtte elolvasni, IDE kattintva a receptre ugorhatsz.
És persze ha megrémültél a karácsony szótól – minek beszél ez itt már most róla, mikor még csak október van -, akkor készíts csak úgy magadnak vagy valakinek szülinapra, de próbáld ki ezt a receptet, mert megéri!
Szóval tavaly elég jól kiveséztük már az adventi időszak témakörét.
Volt szó a karácsonyi ajándékozásról is, sőt, még vendégposztokat is írtam a témában, például, hogy én egész évben vásárolok cuccokat, akciós ajánlatokra vadászok, külföldről és nagyobb webáruházakból is időben rendelek és nem esek bele a Black Friday csapdájába, így decemberben már egyáltalán nem foglalkozok ajándékvásárlással és csomagolással.
Ráadásul nem szeretném az egész decemberemet feláldozni a konyhában a gasztroajándékok miatt sem, így van egy listám azokról a dolgokról, amiket előre is el lehet készíteni, sőt van olyan, amihez kifejezetten jóval hamarabb kell nekilátni.
Ilyenek például a különféle likőrök, mert ezeknek legalább 3 hétig kell sötét, hűvös helyen érlelődniük.
Idén újdonságokat is szeretnék kipróbálni, mert találtunk néhány dércsípős-bogyós cserjét a közelben, így már alig várom, hogy megkóstoljam a belőlük készült finomságokat. Egyelőre még a fagyasztóban “dércsípődnek”, mert amikor leszedtem őket éppen 25 fok volt kint, ami októberhez képest igazán jó kis meglepetés volt, nem? Viszont nem akartam várni a leszedésükkel, hátha valaki megelőz, meg a C vitamin tartalmuk is jelentősen csökken. De erről majd egy külön cikkben mesélek.
Gyertek majd vissza a blogra, mert a héten elkészülnek ezek a likőrök is és fotósorozattal jelentkezem utána!
De térjünk vissza a címadó gasztroajándékhoz:
Házi fűszeres „marinált sajt”, amit már elkészítettem
A történet úgy kezdődött, hogy a férjem hazajött lelkendezve a boltból, hogy kell-e féláron tejföl? Tudni kell, hogy én soha nem voltam kifejezett tejtermék rajongó, a tejfölt különösen utáltam (ma már megeszem), ezért alakítottam át és használok tejszínt a mi finom rakott krumplink receptjébe.
De visszatérve a történetre: szóval a férjem elment a boltba és hallotta, amint az egyik eladónő mondta a másiknak, hogy itt vannak ezek a lejárós tejfölök, mit tegyen velük? Ők nem szoktak “sárgacímkézni”, így azt mondta az illető, hogy vigye vissza a raktárba. Mire a férjem közbeszólt, és azt mondta, hogy 20 %-ért elviszi Igazi akcióvadász lett belőle is!
Persze annyiért nem adhatták, de mondták, hogy féláron elviheti.
Így gyorsan hazaszaladt, hogy kell-e 6 nagy dobozzal(!), és úgy döntött a kupaktanács, hogy naná! Legfeljebb átpasszolunk belőle másnak, és már el is kezdtem tervezgetni, hogy mi lesz belőlük. Mire visszament a boltba már csak 3 dobozzal maradt, állítólag 5 perc alatt elvitték. Amúgy mindig töküres az a bolt. És pont 3 eladónő dolgozik ott. Hm Hm. Elvitték, na ja. De nem vagyok irigy, vigye csak bárki, nekünk a 3 is pont elég volt!
Már ment is egy dobozzal a gézbe, hogy lecsepegtessem őket!
Erre mindig az elsősegély ládából lopom a gézt, miattam kell mindig újratölteni… Szóval így pár nap alatt elkészülhetett a házi „sajtgolyó”, amit kicsit szebb formájú befőttes üvegekbe tettem, aztán fűszerekkel és olajjal marináltam.
Így készül a házi fűszeres sajtgolyó olajban marinálva:
- Egy nagy gézlapba öntsd bele a tejfölt. Attól függően, hogy mennyi sajtgolyót szeretnél, 1 közepes (3-400 gr) vagy 1 nagy (800 gr) dobozzal, majd csomózd össze
- Dugj egy fakanalat a csomók közé és lógasd fel egy műanyag tál fölé
- Tedd hűvös helyre 2-3 napra.
- Néha lehet egyet tekerni a fakanál körüli csomón, hogy még jobban kipréselődjön a savó.
- A kicsöpögött savót közben nyugodtan elteheted a fagyasztóba vagy fel is használhatod egyből (akár diétában, akár kelt tésztás sütiben, majd elmesélem, mi mindenre jó).
- Mikor kész a “sajt”, akkor kedved szerint ízesítheted. Én ez alkalommal kétféleképpen fűszereztem, az egyik csípős, a másik keleti ízvilágot kapott. A csípősbe került egy kis só, bors, cayenne bors, egy leheletnyi csípős szósz és fokhagyma, a keleti ízvilágúba pedig fokhagymapor, édeskömény, szegfűbors, fahéj, csillagánizs, garam masala és szintén egy kis só. Mivel sok ízesítő kerül az olajba is, ezért nem kell a golyókat túlfűszerezni.
- Utána elkezdődhet az üvegbe töltés: először tegyél egy kis olíva olajat a befőttes üveg vagy szép csatos üveg aljába.
- Mehet pár fűszer is: bors, egy fokhagyma vagy csili, amit csak szeretnél
- Utána finoman helyezz be pár golyót az üveg aljában lévő olajba, és vigyázz, hogy ne kend össze az üveg oldalát (nekem ez nem mindig sikerül, lásd a fotót )
- Majd megint jöhetnek a fűszerek, díszítő elemek: rozmaringág, kakukkfű stb. Ezek mind megízesítik az olajat és itt nem csak az isteni sajtgolyó lesz az ajándék, hanem a fűszeres olaj is.
Karácsonykor majd kerül a tetejükre valami csinos kis anyagdarab vagy tüll, talán címke az oldalára és már mehet is a fa alá.
Legalább egy hétig kell érlelni és ajándékozásig sötét, hűvös helyen tárolni, így hónapokig fogyasztható.
Ha abszolút nincs kedvetek sajtkészítéssel bajlódni, akkor egyszerűen fogjatok valamilyen lágyabb sajtot, mint pl. a fetasajt és vágjátok kockára, majd marináljátok azt. Ez esetben kicsit több fűszernövény és ízesítő mehet az olajba. Ha a sajt elfogyott, az olaj használható főzéshez, sütéshez vagy csak simán bruschettához, mártogatni vagy salátára.
Hamarosan újabb gasztroajándék recepttel jelentkezem, addig is reménykedem, hogy akinek ezek a sajtgolyók készültek, nem olvassa ezt a posztot!
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg veled!
Legutóbbi hozzászólások